SHAH ALAM – Bayaran 20 sen akan dikenakan terhadap penggunaan beg plastik bermula 1 Januari 2017 selaras dengan kempen ‘Hari Tanpa Beg Plastik’ di negeri ini.

Exco Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Pengguna, Elizabeth Wong berkata, pada masa sama, kerajaan negeri turut mengharamkan penggunaan beg plastik.

“Sebelum ini, ‘Hari Tanpa Beg Plastik’ hanya terhad pada Sabtu bagaimanapun ia akan diperluaskan kepada tujuh hari.

“Kerajaan negeri juga meletak sasaran Selangor bebas polistirena sepanjang 2017,” katanya selepas melancarkan Kempen Selangor Bebas Plastik di Ruang Legar SUK, di sini semalam.

Beliau yang juga Adun Bukit Lanjan berkata, bermula 1 Januari tahun hadapan juga, peniaga di negeri ini tidak akan lagi membekalkan bekas makanan polistirena termasuk pemberian beg plastik secara percuma kepada pelanggan.

“Undang-undang pihak berkuasa tempatan (PBT) berkaitan hal ini telah dikaji bagi menyokong dasar ini, jadi peniaga harus bersetuju untuk mengamalkan bebas plastik dan polistirena apabila memperbaharui lesen perniagaan.

“Pada masa sama juga, peniaga akan dibekalkan dengan bahan visual bagi membangkitkan kesedaran orang awam terhadap kempen #BebasPlastik,” katanya.

Dalam pada itu, katanya, berdasarkan kaji selidik yang dibuat kerajaan negeri mendapati 71 peratus rakyat negeri ini merasakan kempen Bebas Beg Plastik pada Sabtu sahaja tidak memadai.

“Kerajaan negeri turut melancarkan laman sesawang pendidikan www.bebasplastik.my, melaluinya orang ramai boleh berikrar menyokong bebas plastik dan menggalakkan peniaga, peruncit dan pembekal untuk mendaftar,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUANTAN - Sudah hampir 30 jam kehilangan Mohd Danish Haikal, 12, yang dipercayai terjatuh ke dalam Sungai Belat, dekat Kampung Jaya Gading, di sini, ketika hendak mula memancing bersama dua lagi rakannya.
  • BACHOK - [VIDEO] Sebuah keluarga di Kampung Kandis terpaksa tidur di ruang tamu rumah setelah bahagian utama rumah asal mereka hampir roboh kerana struktur dapur dan bilik itu telah reput.
  • PASIR SALAK - Mayat, Lukman Abd, Samad, 20, yang hilang dibawa arus ketika mandi bersama dua adiknya di tali air peringkat 10, Felcra Seberang Perak, Changkat Lada berjaya ditemui sebentar tadi.
  • KEMAMAN - Kerajaan negeri menyangkal dakwaan liar kononnya Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2) tidak berkualiti rentetan banyak berlaku kes kemalangan maut di sepanjang jajaran sejauh 184 kilometer itu sejak ia mula dibuka sehingga sekarang.
  • MUAR - Polis Muar berjaya menumpaskan sindiket pecah rumah yang didalangi oleh sekumpulan warga asing dipercayai telah aktif di daerah ini sejak Disember lalu.