KUALA LUMPUR - “Kalau kita usaha sekuat mana sekalipun, kalau kita tidak dekatkan diri dengan Tuhan, tidak bermakna,” kata pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Segambut Jaya, Muhammad Syazwan Khirudin.

Anak bongsu daripada lima beradik itu merupakan antara 425,251 calon Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) seluruh negara yang mengambil keputusan mereka hari ini.

Muhammad Syazwan, 15, menyifatkan keputusan 9A dan 2B yang diperolehnya sebagai penyuntik semangat untuk beliau mengejar cita-cita sebagai akauntan suatu hari nanti.

“Saya  agak terkejut apabila mendapat keputusan namun teramat bersyukur kerana saya seorang sahaja yang memperoleh 9A di sekolah ini,” katanya ketika ditemui Bernama di sini.

Muhammad Syazwan berkata beliau meminati subjek Matematik dan mengulang kaji untuk menghadapi PT3 dengan mengajar rakan-rakannya setiap hari, terutama ketika berada di asrama harian sekolah tersebut.

“Kami tidaklah fokus belajar sahaja setiap hari, kami juga meluangkan masa beriadah dengan bermain permainan tradisional seperti ‘baling selipar’ setiap petang untuk menghilangkan tekanan,” katanya.

Seorang lagi pelajar SMK Segambut Jaya, Nur Saidah Bujang, 15, berkata walaupun kedua-dua ibu bapanya tidak dapat turut serta untuk mengambil keputusan bersamanya hari ini, beliau tetap terharu dengan sokongan rakan-rakan yang tidak putus memberi semangat.

“Bapa saya pemandu lori di ibu negara manakala ibu saya suri rumah, jadi saya mendedikasikan keputusan 6A yang saya peroleh hari ini untuk mereka berdua,” katanya dengan nada sebak.

PT3 dimulakan pada 2014 bagi menggantikan Penilaian Menengah Rendah (PMR). – Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SABAK BERNAM - Seorang pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sungai Besar yang memperoleh semua A dalam Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) mendedahkan amalan harian menunaikan solat sunat dan membaca al-Quran merupakan antara kunci kejayaannya.
  • SETIU - Pesakit tulang belakang bengkok memperoleh semua A dalam peperiksaan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) yang diumumkan hari ini.
  • SABAK BERNAM - Seorang pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sungai Besar yang memperoleh semua A dalam Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) mendedahkan amalan harian menunaikan solat sunat dan membaca al-Quran merupakan antara kunci kejayaannya.
  • KOTA BHARU - “Yang utama prinsip hidup saya, tidak tinggal solat, menggunakan seluruh masa untuk belajar dan membaca al-Quran bagi memastikan keputusan PT3 cemerlang.
  • KUALA TERENGGANU - Seramai 556 daripada 20,266 pelajar yang menduduki Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) 2017 di Terengganu memperoleh semua A.