IPOH – Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir mengarahkan Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) menyiasat kes 36 murid Sekolah Kebangsaan Guru Kalgidhar, Buntong mengalami keracunan makanan dipercayai berpunca daripada makanan yang dijual di kantin sekolah.

Menurutnya, langkah itu perlu memandangkan kes keracunan makanan tidak boleh diambil mudah, malah pihaknya bersedia dengan tindakan tegas sekiranya didapati berlaku kecuaian ketika menyediakan makanan kepada murid.

“Tindakan segera perlu diambil kerana kejadian ini melibatkan anak-anak kita yang sedang menimba ilmu, kerajaan negeri amat prihatin dengan kes tersebut dan kita mahu langkah-langkah pencegahan segera diambil untuk menangani masalah tersebut.

“Apa-apa pun kita tunggu laporan lengkap daripada JPN dan kita harap laporan menyeluruh dapat dilakukan segera,” katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri Perak di sini, semalam.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • MUAR - Seramai 60 pelajar Kolej Vokasional Muar, di sini yang mengalami muntah-muntah dan cirit birit sejak semalam dikejarkan ke wad kecemasan Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF), akibat keracunan makanan.
  • KULIM - Seramai 98 pelajar Politeknik Tuanku Sultanah Bahiyah (PTSB), di sini dikejarkan ke Hospital Kulim selepas mengalami keracunan makanan, pagi tadi.
  • ALOR SETAR - Sultanah Kedah, Tuanku Haminah Hamidun berkenan berangkat Majlis Walimatulurus anak perempuan Menteri Besar Kedah di Vimal Grand Hall, Mergong, di sini, semalam.
  • JOHOR BAHRU - Jabatan Kesihatan negeri Johor (JKNJ) telah mengarahkan sebuah premis bazar Ramadan di Kulai ditutup ekoran laporan tiga pesakit dari sebuah keluarga di Kulai yang dimasukkan ke hospital akibat keracunan makanan pada 31 Mei lalu.
  • KEMAMAN - Pejabat Kesihatan Kemaman menggerakkan hampir 32 anggota penguat kuasa setiap hari bagi memantau tahap kebersihan di 14 lokasi bazar Ramadan di seluruh daerah ini secara berjadual melibatkan 741 premis secara keseluruhan.