KUALA LUMPUR - Seorang mekanik terpaksa menangguhkan perkahwinannya selepas dijatuhkan hukuman penjara enam tahun dan satu sebatan oleh Mahkamah Sesyen hari ini, berikutan mengaku bersalah atas dua pertuduhan merompak bersenjata dan memiliki sebilah parang panjang.

Hakim Rohatul Akmar Abdullah menjatuhkan hukuman penjara enam tahun dan satu sebatan bagi pertuduhan merompak dan penjara enam tahun kerana memiliki parang terhadap Shah Rolriza Ahmad, 28, dan memerintahkan kedua-dua hukuman itu berjalan serentak bermula tarikh tangkap pada 6 Januari lepas.

Terdahulu, tertuduh yang tidak diwakili peguam merayu hukuman minimum dengan alasan dia adalah anak yatim piatu serta akan melangsungkan perkahwinan tahun ini.

"Saya hanya mengikut kawan-kawan, mereka yang ajak...Saya berjanji tidak akan mengulangi kesilapan sama," katanya.

Timbalan Pendakwa Raya, Norazlin Mohamad Yusoff memohon supaya tertuduh dikenakan hukuman yang setimpal mengambil kira trauma yang dialami mangsa serta bagi  memberi pengajaran kepada masyarakat.

Bagi pertuduhan pertama, Shah Rolriza bersama dua orang lagi yang masih bebas didakwa merompak wang tunai berjumlah RM1,500 milik Pusat Latihan Snuker Rex dan Cafe serta sebuah telefon bimbit kepunyaan Kyaw Kyi Aung, bersenjatakan parang dan besi.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di pusat snuker itu, di Lot KA1-2-13A, Tingkat 1, Blok 1, Kuchai Avenue, Jalan Kuchai Maju 13, Kuchai Enterpreneurs Park, di sini, pada 11 Disember tahun lepas mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara maksimum 20 tahun dan boleh juga dikenakan sebatan.

Shah Rolriza juga didakwa memiliki senjata berbahaya iaitu sebilah parang panjang 47cm tanpa maksud yang sah di Jalan 1/149E, Endah Parade, Sri Petaling, di sini, pada 2.30 pagi, 6 Januari lepas.

Dia didakwa di bawah Seksyen 6(1) Akta Bahan-bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Berbahaya 1958 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun. –Bernama