KUALA LUMPUR - Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan menyita rumah penduduk Projek Perumahan Rakyat (PPR) jika terdapat bukti mereka membuang sampah atau sebarang objek daripada tingkat atas ekoran kejadian seorang remaja lelaki maut selepas sebuah kerusi dipercayai dicampak dari tingkat atas Blok 102 PPR Seri Pantai, Pantai Dalam, semalam.

Pengarah Jabatan Pembangunan Komuniti dan Kesejahteraan Bandar DBKL, Wan Mohammad Ghazali Nor berkata hal seumpama itu bukan pertama kali berlaku di PPR kerana sebelum ini, DBKL mengeluarkan notis kepada seluruh penduduk PPR sekitar Kuala Lumpur berhubung perkara berkenaan.

"Kami tahu perkara ini tidak boleh dibiarkan di mana sesetengah penghuni PPR dikatakan bertindak sedemikian dan DBKL keluarkan notis kepada semua unit PPR supaya mengambil perhatian mengenai kes-kes pembuangan sampah atau sebarang objek.

"Selepas ini, DBKL akan buat semula ulangan notis keras dan jika berlaku kes sedemikian lagi, DBKL akan kesan pemilik PPR dan kami akan mengambil tindakan tegas malah sehingga ke peringkat menyita rumah penghuni PPR," katanya ketika menziarah keluarga mangsa di PPR Seri Pantai.

[ARTIKEL BERKAITAN: Pelajar maut ditimpa kerusi 'dari langit']

[ARTIKEL BERKAITAN: Tadah otak anak dengan tangan]

Wan Mohammad berkata DBKL juga akan memasang jaring keselamatan di setiap blok PPR bagi mengurangkan risiko kemalangan akibat sikap penghuni yang suka membaling barang dari tingkat atas.

Beliau berkata tindakan itu akan diambil secepat mungkin dengan memberi tumpuan kepada PPR yang dikenal pasti sebagai kawasan 'hotspot' terlebih dahulu sebelum memperluaskannya di PPR lain.

"Ketika ini, terdapat 72 PPR dan perumahan awam di ibu negara dengan 13 daripadanya dikenal pasti polis sebagai 'hotspot'. Oleh itu, dengan pemasangan jaring sama ada di bawah atau atas blok untuk melindungi orang awam daripada terkena balingan sampah atau objek dari atas," katanya.

Semalam, seorang remaja lelaki maut selepas sebuah kerusi dipercayai dicampak dari tingkat atas pangsapuri di Blok 102 PPR Seri Pantai, Pantai Dalam.

Terdahulu turut hadir menziarah keluarga mangsa adalah Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Dr Loga Bala Mohan dan Ketua Umno Bahagian Lembah Pantai Datuk Seri Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • JOHOR BAHRU - Sebanyak 122 projek Program Perumahan Rakyat (PPR) dengan 84,490 unit rumah telah disiapkan di seluruh negara sejak 2001 hingga kini, kata Timbalan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Datuk Halimah Mohamed Sadique.
  • KUALA LUMPUR - Peniaga Pasar Harian Selayang menunggu pembinaan pasar moden dijanjikan DBKL yang sepatutnya siap dalam tempoh dua tahun, namun sehingga kini belum menunjukkan sebarang projek dijalankan.
  • KUALA LUMPUR - Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menafikan kenyataan tawaran kadar sewa rumah kos rendah dan sederhana yang tular di media sosial.
  • KUALA LUMPUR - Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) kini sedang mengadakan pelbagai usaha mempertingkatkan keselamatan penghuni Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan Perumahan Awam (PA) termasuk memasang 1,500 unit kamera litar tertutup (CCTV) bernilai RM19.3 juta.
  • KUALA LUMPUR - Kegagalan pembeli Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan Perumahan Awam (PA) Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) melaksanakan pembayaran bulanan yang ditetapkan Yayasan Wilayah Persekutuan, menyebabkan sejumlah 137 unit terlibat ditarik semula penjualannya.