PUTRAJAYA - Menteri Wilayah Persekutuan,Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor akan mempengerusikan mesyuarat khas bersama semua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di bawah kementerian itu bagi membincangkan masalah sosial yang sedang melanda generasi muda, terutamanya di Kuala Lumpur.

Tengku Adnan berkata, mesyuarat pada Isnin depan itu diadakan bagi mengenal pasti secara mendalam punca masalah tersebut serta merangka penyelesaian agar isu sejak sekian lama itu dapat diatasi segera.

Beliau berkata, berdasarkan pemantauan oleh Unit Banteras Aktiviti Haram (BAH) kementerian, pihaknya mendapati masalah sosial berlaku di semua 11 kawasan di Kuala Lumpur dengan Kampung Segambut Dalam di Segambut merupakan antara lokasi yang perlu diberi perhatian khusus.

"Boleh dikatakan semua 11 kawasan di Kuala Lumpur terkait dengan masalah sosial sehinggakan hendak cakap pun terasa malu.

"Paling teruk sekali di Kampung Segambut Dalam di mana pemantauan BAH mendapati terdapat penduduk yang menjadikan rumah mereka sebagai kedai, menyewakannya kepada orang asing.

"Paling menyedihkan ialah terdapat mereka yang ditahan kerana menjual pil kuda serta beberapa aktiviti liar yang lain turut dikesan berlaku di kampung itu," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Festival Grazrootz Skatefest di Anjung Floria, Presint 4, di sini hari ini.

Festival anjuran Persatuan Pembangunan Kemajuan Skateboard Malaysia yang menghimpunkan 516 peserta itu turut mencipta sejarah apabila disenaraikan dalam Malaysia Book of Records (MBOR) sebagai perjumpaan paling besar peluncur papan selaju pernah dianjurkan.

Tengku Adnan berkata, perkara itu pernah dibangkitkan dalam perbincangannya bersama dengan wakil rakyat terbabit tetapi mendapat reaksi kurang memberangsangkan termasuk mengenai program 'Urban Renewal' atau pembangunan semula yang dirancang kementerian itu bagi mengatasi masalah sosial di kawasan berkenaan.

Beliau berkata, pihaknya sedar masalah kediaman yang kurang selesa merupakan antara faktor berlakunya masalah sosial di kawasan itu serta beberapa penempatan lain seperti di Kampung Keramat, Cheras Baru, Jinjang dan Kepong kerana kebanyakan rumah dibina lebih 30 tahun lalu dengan keluasan 380 kaki persegi dan ada di antaranya didiami lebih daripada lapan orang bagi sebuah rumah.

Keadaan itu tentunya membuatkan penghuni, terutamanya anak-anak muda tidak selesa tinggal di rumah, sekali gus mendorong mereka berkeliaran hingga terjebak dalam masalah sosial yang membimbangkan, katanya.-Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Bagi melahirkan masyarakat berilmu dan intelektual, Kementerian Wilayah Persekutuan menyasarkan untuk mewujudkan Perpustakaan 1Wilayah Persekutuan (Perpustakaan 1WP) di setiap kawasan Parlimen di ibu negara.
  • KUALA LUMPUR - Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor yakin laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) oleh Anggota Parlimen Cheras Tan Kok Wai berhubung penjualan tanah kerajaan di ibu negara boleh mendedahkan kebenaran isu itu.
  • SHAH ALAM - Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor didakwa tidak dapat menyelesaikan masalah banjir kilat di Kuala Lumpur yang kerap berlaku sehingga mengakibatkan perkara ini tiada penyelesaian terbaik.
  • KUALA LUMPUR - Jalan sambungan yang menghubungkan kawasan Desa Petaling dengan Kampung Malaysia Tambahan di sini yang bernilai RM8.8 juta dibuka kepada pengguna jalan raya bermula hari ini.