SEMPORNA - Sektor pelancongan Semporna berada di landasan terbaik apabila mencatat jumlah kedatangan pelancong yang meningkat sehingga melebihi 100 peratus pada tahun lepas berbanding tahun 2015.

Pegawai Daerah Semporna, Dr Chacho Bullah berkata purata kemasukan pelancong setiap hari ke daerah ini pada tahun lepas merekodkan 800 orang sehari iaitu lebih 222,000 pelancong pada 2016 berbanding 112,000 pada tahun 2015.

Katanya kemasukan pelancong bermula Januari hingga Mac tahun ini pula  merekodkan 71,961 orang dengan 80 peratus daripadanya merupakan pengunjung dari negara China.

"Dalam awal bulan Mac sahaja kehadiran pelancong mencecah 1,000 orang sehari yang mana hotel dan penginapan resort juga habis ditempah seawal dua atau tiga bulan sebelum pesta Regatta Lepa," katanya pada sambutan Regatta Lepa kali ke-24 di sini.

Chacho, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Regatta Lepa, berkata daerah Semporna turut dikenali sebagai hab pelancongan berikutan terdapat pelancong yang melakukan kunjungan berulang ke daerah ini  kerana tertarik dengan keindahan pulau dan hidupan marin serta budaya masyarakat.

Terdahulu, beliau berkata pesta Regatta Lepa memain peranan penting sebagai penyumbang kepada aspek ekonomi tempatan melalui peluang berniaga di gerai yang diurus tadbir oleh Majlis Daerah Semporna.

"Regatta Lepa membantu meningkatkan dan menambah pendapatan penduduk setempat dan dari sudut sosial dan masyarakat, pesta ini menjadi pengukuhan pemerkasaan kesatuan bangsa," katanya. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • BANDARAYA MELAKA - Melaka mencatatkan ketibaan pelancong melebihi 130.28 juta dalam tempoh antara 1999 dan 2016, dengan pelancong domestik menjadi kumpulan teramai yang mengunjungi negeri ini.
  • IPOH - Kerajaan negeri tidak menafikan pewartaan mukim Matang sebagai kawasan dijangkiti wabak rabies memberi kesan kepada kedatangan pelancong khususnya di Kuala Sepetang.
  • JASIN - Tapak Ekskavasi Arkeologi Kampung Chohong berpotensi dibangunkan sebagai kawasan tarikan pelancongan.
  • JOHOR BAHRU - Seramai 20 anggota Kelab Media Johor (KMJ) bersama-sama beberapa wakil Tourism Johor, Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) dan kerajaan negeri memulakan misi galakan pelancongan ke Krabi, Thailand mulai malam ini sehingga 4 Ogos depan.
  • TELOK AIR TAWAR - Ketiadaan lampu di sekitar Pantai Robina, di sini menenggelamkan pemandangan indah di sekitar kawasan pelancongan ini.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.