KUANTAN - Menjelang Aidilfitri yang bakal disambut tidak lama lagi, selain kuih raya dan  baju Melayu, songkok turut menjadi perhatian ramai.

Antara tidak menang tangan menyiapkan tempahan ialah Mohd Nasrul Hassan, 45, yang terkenal dengan kualiti jahitan songkok dihasilkannya yang halus dan berkualiti tinggi.

Ketelitiannya menghasilkan songkok sudah diketahui umum khususnya dalam kalangan pelanggan tetapnya di Pekan.

Mengusahakan pembuatan songkok di Bazar Muhibah Bandar Pekan, hasil tangannya  turut mendapat perhatian Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah yang gemar memakai songkok buatannya.

Mohd Nasrul berkata, sepanjang Ramadan, tempahan diterimanya  bertambah empat kali ganda, menyebabkan dia terpaksa menolak tempahan kerana  bimbang tidak mampu menyiapkannya.

Dia yang mewarisi kemahiran membuat songkok daripada arwah bapanya, Hassan Jantak  mula membuat pelbagai jenis songkok sejak di bangku sekolah pada 1992.

“Disebabkan minat, saya teruskan aktiviti buat songkok selepas tamat sekolah bersama arwah bapa yang sememangnya terkenal dengan kemahiran buat songkok. 

Sebahagian songkok yang dihasilkan dan dijual oleh Mohd Nasrul di kedainya di Bazar Muhibah Bandar Pekan.

“Pembuatan songkok berkualiti ambil kira kekemasan jahitan dan jenis kain baldu digunakan,” katanya.

“Setiap kali Ramadan, saya mampu jual hingga 2,000 songkok, selain pelanggan tetap ada juga kali pertama cuba songkok buatan saya,” katanya.

Mohd Nasrul berkata, kebiasaannya pelanggan akan membuat tempahan beberapa bulan sebelum Ramadan dan akan mengambil songkok mereka beberapa hari sebelum Aidilfitri, namun ada juga yang membeli songkok yang sudah siap kerana kualitinya sama sahaja.

Saat paling manis buatnya adalah menerima tempahan untuk menghasilkan songkok Sultan Ahmad Shah.

Beliau berkata, sejak lebih 25 tahun menjalankan perniagaan, lebih 20 biji songkok dihasilkan khas mengikut cita rasa Sultan Pahang dengan identiti utama kain baldu berwarna hitam dan saiznya yang rendah daripada biasa serta sedikit bulat di bahagian depan.

Selain Sultan Ahmad Shah, Mohd Nasrul juga pernah membuat songkok untuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Berasal dari Kampung Ketapang Hilir, Pekan, Mohd Nasrul mampu menghasilkan 50 hingga 60 biji songkok pelbagai jenis dan saiz sebulan dan sebiji songkok ia mengambil masa tiga hingga empat jam untuk disiapkan.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KLUANG - Majlis Rumah Terbuka Malaysia (MRTM) Aidilfitri 2017 yang dihadiri ribuan masyarakat dapat mengukuhkan tradisi yang menjadi sebati dengan kehidupan berbangsa dan bernegara di Malaysia.
  • MELAKA - Jamuan Hari Raya Aidilfitri Pakatan Harapan negeri Melaka yang sepatutnya diadakan di Dataran Bukit Baru, berhadapan Flat Sri Siatan hari ini terpaksa berpindah ke lokasi lain, tidak jauh dari tapak asal.
  • SEREMBAN - “Saya bersyukur kerana ditangkap. Jika tidak, mungkin sampai sekarang saya masih belum berubah,” luah rasa sesal Azhar,30, (bukan nama sebenar) yang kini menjalani hukuman di Penjara Seremban atas kesalahan jenayah dilakukan lapan tahun lalu.
  • SELINSING - Sambutan perayaan Aidilfitri kali ini menjadi lebih bermakna buat empat beradik apabila mereka memilih tarikh sama untuk disandingkan dalam satu majlis perkahwinan di Batu 14, Teluk Medan, di sini, semalam.
  • KLANG - Buat julung kalinya rumah terbuka Aidilfitri Majlis Perbandaran Klang (MPK) diadakan di tepi Sungai Klang iaitu di Taman Pengkalan Batu semalam meskipun ramai yang melabelkan Sungai itu kotor dan busuk dengan pelbagai jenis sampah sarap dibuang di situ.