MARAN - Pejabat Parlimen Maran dan Umno bahagian itu menawarkan peluang perniagaan kepada wanita serta ibu tunggal di daerah ini untuk menyediakan kira-kira 3,000 balang kuih raya.

Ahli Parlimennya, Datuk Seri Ismail Abdul Muttalib berkata, mereka yang berminat boleh mengemukakan permohonan dengan disertakan harga yang berpatutan.

“Jika ramai yang membuat tawaran itu, kita akan agihkan sama rata kepada mereka yang layak supaya sama-sama dapat keuntungan.

“Jika boleh biarlah kuih tu tahan lama tiga atau empat bulan, mahal sikit pun tak apa asalkan berkualiti,” katanya.

Menurutnya, pada setiap hari raya, Pejabat Parlimen Maran memerlukan kira-kira 5,000 balang kuih raya pelbagai jenis untuk disumbangkan kepada orang ramai.

“Tahun ini peluang itu mahu diutamakan kepada wanita, terutama ibu tunggal untuk menyediakannya supaya secara langsung dapat membantu mereka berniaga.

“Saya boleh berikan peluang ini kepada syarikat pembuat kuih besar untuk menyediakannya, tetapi kali ini kita berikan kepada wanita dan ibu tunggal tempatan.

“Kalau baik, enak, berkualiti serta tahan lama, tiap-tiap tahun kita minta wanita buat projek kuih dan lain-lain termasuk jamuan hari raya,” katanya.

Ismail berkata, banyak program terutamanya membabitkan jamuan anjuran Pejabat Ahli Parlimen Maran dan Umno diserahkan kepada pengusaha katering tempatan dan berharap lebih ramai wanita serta ibu tunggal dapat menyertai bidang tersebut untuk menambah pendapatan.

Ismail memberi jaminan akan terus memberikan sokongan serta bantuan kepada mana mana pertubuhan wanita, ibu tunggal yang hendak menjalankan projek ekonomi dan sebagainya bagi menambah pendapatan.

Sehubungan itu beliau menggesa ibu tunggal berdaftar dengan Pertubuhan Ibu Tunggal bagi memudahkan kerajaan menyalurkan bantuan.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • JERANTUT - Seorang ibu tunggal sanggup mengorbankan kerjayanya demi menjaga anaknya yang sakit dan ditempatkan di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ). Terengganu sejak 30 Oktober lalu.
  • KOTA BHARU - Tinggal dalam kediaman usang yang berlubang dan bocor sana-sini. Itulah yang terpaksa ditempuhi seorang ibu tunggal 12 anak, yang perlu meneruskan kehidupannya setelah kematian suaminya sejak dua tahun lalu di Kampung Machang Limbat, Pasir Tumboh di sini.
  • KUALA LIPIS - Pemergian anak tersayang akibat radang paru-paru atau pneumonia pada Ogos lalu begitu dirasai seorang ibu tunggal, dari Taman Cheneras Indah, di sini.
  • SUNGAI BUAYA - Seorang ibu tunggal berharap rumah baharu yang dijanjikan sempena Program Kerajaan Prihatin di bawah Kerajaan Negeri Selangor Tahun 2017 segera dibina.
  • PENDANG - Meskipun memegang status ibu tunggal di usia agak muda, Noor Haslinda Abdullah, 36, tetap fokus mencari rezeki bagi membesarkan tiga anaknya yang masih kecil.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.