MARAN - Pejabat Parlimen Maran dan Umno bahagian itu menawarkan peluang perniagaan kepada wanita serta ibu tunggal di daerah ini untuk menyediakan kira-kira 3,000 balang kuih raya.

Ahli Parlimennya, Datuk Seri Ismail Abdul Muttalib berkata, mereka yang berminat boleh mengemukakan permohonan dengan disertakan harga yang berpatutan.

“Jika ramai yang membuat tawaran itu, kita akan agihkan sama rata kepada mereka yang layak supaya sama-sama dapat keuntungan.

“Jika boleh biarlah kuih tu tahan lama tiga atau empat bulan, mahal sikit pun tak apa asalkan berkualiti,” katanya.

Menurutnya, pada setiap hari raya, Pejabat Parlimen Maran memerlukan kira-kira 5,000 balang kuih raya pelbagai jenis untuk disumbangkan kepada orang ramai.

“Tahun ini peluang itu mahu diutamakan kepada wanita, terutama ibu tunggal untuk menyediakannya supaya secara langsung dapat membantu mereka berniaga.

“Saya boleh berikan peluang ini kepada syarikat pembuat kuih besar untuk menyediakannya, tetapi kali ini kita berikan kepada wanita dan ibu tunggal tempatan.

“Kalau baik, enak, berkualiti serta tahan lama, tiap-tiap tahun kita minta wanita buat projek kuih dan lain-lain termasuk jamuan hari raya,” katanya.

Ismail berkata, banyak program terutamanya membabitkan jamuan anjuran Pejabat Ahli Parlimen Maran dan Umno diserahkan kepada pengusaha katering tempatan dan berharap lebih ramai wanita serta ibu tunggal dapat menyertai bidang tersebut untuk menambah pendapatan.

Ismail memberi jaminan akan terus memberikan sokongan serta bantuan kepada mana mana pertubuhan wanita, ibu tunggal yang hendak menjalankan projek ekonomi dan sebagainya bagi menambah pendapatan.

Sehubungan itu beliau menggesa ibu tunggal berdaftar dengan Pertubuhan Ibu Tunggal bagi memudahkan kerajaan menyalurkan bantuan.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SKUDAI - “Susah macam mana pun, saya mahu kesemua anak saya berjaya menamatkan persekolahan mereka dan memperoleh masa depan yang cerah,” ujar Siti Fazilah Mohd Yatim, 36.
  • BESUT - Seorang ibu tunggal beranak tiga ditangkap bersama seorang lelaki sedang lalok dadah di sebuah rumah kosong dipenuhi sampah sarap di Kampung Sentosa, dekat sini pagi semalam.
  • BERA - Tiada apa yang lebih diharapkan seorang anak melainkan untuk melihat ibu yang terlantar dan ayah mengidap penyakit prostat kembali sihat.
  • KAJANG - Polis memberkas seorang wanita dipercayai melarikan seutas gelang tangan emas bernilai RM10,000 di sebuah kedai emas di Bangi Gateway, Bandar Baru Bangi pada 5 Ogos lalu.
  • FELDA TRIANG 3 - Pada usia emas, seorang peneroka wanita yang juga ibu tunggal kepada lapan anak, Norharjani Harun, 64, masih perlu menjaga setiap keperluan anak sulungnya yang berstatus orang kurang upaya (OKU).
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.