FELDA SUNGAI KOYAN - Penantian 190 penduduk di Felda Sungai Koyan dan Felda Tersang memiliki rumah sendiri sejak tiga tahun lalu berakhir selepas mereka menerima surat tawaran Perumahan Generasi Baharu Felda Sungai Koyan, semalam.

Seorang penerima Mohd Nizam Othman, 31, melahirkan rasa gembira dan terharu kerana menjadi salah seorang penerima yang layak untuk menduduki rumah tersebut.

Menurutnya, pemberian rumah tersebut disifatkan sebagai ‘rezeki terpijak’ kerana ia merupakan satu nikmat buat generasi muda untuk mendiami rumah sendiri.

“Saya mendirikan rumah tangga sejak tiga tahun lalu dan dah lama simpan hasrat untuk memiliki kediaman sendiri kerana selama ini saya hanya menumpang di rumah ibu bapa di Felda Tersang.

“Kini impian saya dah tercapai dan saya berjanji akan menjaga rumah ini sebaik mungkin,” katanya.

Dia berkata demikian selepas Majlis Ramah Mesra dan Penyerahan Surat Tawaran Perumahan Generasi Baharu Felda Sungai Koyan yang disempurnakan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob, di sini semalam.

Hadir sama, Pengerusi Felda, Tan Sri Shahrir Abdul Samad; Exco Perumahan dan Perbandaran negeri, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail dan Exco Hal Ehwal Felda negeri, Datuk Abu Bakar Harun.

Seorang lagi penerima, Jah Faridah Bedu, 51, berkata, pemberian kediaman tersebut memberi peluang kepada generasi muda yang berpendapatan sederhana untuk memiliki rumah sendiri.

Ibu dua cahaya mata itu berkata, usaha Felda bersama pemimpin masyarakat dalam pemberian rumah itu telah menterjemahkan dengan baik gagasan 1Malaysia iaitu rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan.

“Untuk beli kediaman di bawah projek swasta saya tak mampu apatah lagi nilai hartanah semakin meningkat naik sejajar dengan pembangunan kawasan sekitar.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pihak Felda serta pemimpin setempat yang prihatin dengan nasib generasi baharu di tanah rancangan untuk memiliki rumah,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • GEORGETOWN - Kerajaan Pulau Pinang nafi gagal membina rumah mampu milik (RMM) setelah hampir 10 tahun memerintah negeri ini.
  • KUANTAN - Tindakan seorang penduduk mengutip dan menyimpan barang lusuh di rumahnya lebih 10 tahun lalu bukan sahaja membuatkan persekitaran di situ tercemar tetapi turut menjadi punca pembiakan nyamuk aedes di Lorong 18, Taman Tas di sini.
  • KLUANG - Kehidupan seorang ibu tunggal dua anak berubah selepas kematian suaminya sehinggakan terpaksa tinggal di sebuah pondok dua bilik yang hanya diasingkan dengan kotak di Kampung India Chamek di Paloh, dekat sini, sejak enam tahun lalu.
  • KUALA TERENGGANU - Kerajaan negeri bersetuju melaksanakan satu program perumahan baharu yang dikenali sebagai My Beautiful New Home (MyBNHOME) sebagai usaha membantu lebih ramai rakyat memiliki rumah kediaman sendiri.
  • TAPAH ROAD - Sebanyak 596 unit rumah dan 10 unit kedai rakyat akan dibina bagi Program Khas Perumahan Perwira Negeri Perak (PKPPNP) di daerah Batang Padang.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.