KUANTAN- Umat Islam diingatkan supaya tidak menjadikan masjid sebagai tempat berpecah-belah hanya kerana perbezaan pendapat.

Pemangku Raja Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah bertitah, sebarang perbezaan termasuk pegangan politik tidak seharusnya dibawa ke masjid.

Titah baginda, kedudukan masjid itu sendiri sebagai pusat ibadah dan lambang syiar Islam serta penyatuan ummah.

“Umat Islam juga perlu sentiasa mengimarahkan masjid, seperti saranan Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob supaya masjid dijadikan sebagai tempat bermesyuarat untuk memajukan umat Islam.

“Dengan seikhlas hati saya berharap semua pihak tidak jadikan masjid sebagai tempat berpecah belah sesama sendiri,” titahnya ketika berucap merasmikan Masjid Cengal Lempong, Balok, di sini malam kelmarin.

Turut berangkat, Tengku Puan Pahang Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Baginda turut berkenan menamakan Masjid Cengal Lampong yang dibina dengan kos hampir RM4 juta itu sempena namanya iaitu Masjid Tengku Abdullah Alhaj. 

Turut diadakan, majlis  bacaan Yasin, tahlil dan doa selamat selain sambutan ulang tahun perkahwinan Tengku Abdullah dan Tunku Azizah ke-31.

Titahnya, baginda bangga melihat perkembangan dan perjalanan Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (Muip) dan Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) dalam pengurusan masjid dan surau.

“Cukup menakjubkan apabila terbinanya lebih 600 masjid di negeri ini yang dilengkapi pelbagai kemudahan,” titah baginda.

Tengku Abdullah bertitah,  Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah juga sentiasa beri keutamaan dalam menjayakan agenda berkaitan Islam dan Melayu tanpa pinggir kaum lain

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • IPOH - Kariah Masjid Al-Ansar Bandar Meru Raya terkejut selepas melihat rakaman CCTV yang menunjukkan sekumpulan anjing liar memasuki ruang masjid itu, 29 September lalu.
  • IPOH - “Wujud koperasi masjid untuk memperbagaikan aktiviti, termasuk dobi,”
  • KUALA TERENGGANU - Masjid yang mempunyai lebihan dana terutama di kawasan bandar-bandar Terengganu disaran mewujudkan satu pusat perniagaan yang menawarkan pelbagai perniagaan kategori perkhidmatan kepada masyarakat setempat sebagai jihad ekonomi umat Islam.
  • KOTA BHARU - Institusi masjid disarankan mengubah sistem pentadbiran ke arah lebih profesional sejajar dengan peranannya semakin mencabar sebagai pusat kegiatan ilmu masyarakat Islam, kata Ahli Parlimen Ketereh, Tan Sri Annuar Musa.
  • RANTAU PANJANG - Dua lelaki tersepit di tempat duduk selepas kereta yang dinaiki mereka terbabas merempuh anjung Masjid Parit Air dekat pintu masuk kedua Zon Bebas Cukai Rantau Panjang, semalam.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.