KUANTAN- Umat Islam diingatkan supaya tidak menjadikan masjid sebagai tempat berpecah-belah hanya kerana perbezaan pendapat.

Pemangku Raja Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah bertitah, sebarang perbezaan termasuk pegangan politik tidak seharusnya dibawa ke masjid.

Titah baginda, kedudukan masjid itu sendiri sebagai pusat ibadah dan lambang syiar Islam serta penyatuan ummah.

“Umat Islam juga perlu sentiasa mengimarahkan masjid, seperti saranan Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob supaya masjid dijadikan sebagai tempat bermesyuarat untuk memajukan umat Islam.

“Dengan seikhlas hati saya berharap semua pihak tidak jadikan masjid sebagai tempat berpecah belah sesama sendiri,” titahnya ketika berucap merasmikan Masjid Cengal Lempong, Balok, di sini malam kelmarin.

Turut berangkat, Tengku Puan Pahang Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Baginda turut berkenan menamakan Masjid Cengal Lampong yang dibina dengan kos hampir RM4 juta itu sempena namanya iaitu Masjid Tengku Abdullah Alhaj. 

Turut diadakan, majlis  bacaan Yasin, tahlil dan doa selamat selain sambutan ulang tahun perkahwinan Tengku Abdullah dan Tunku Azizah ke-31.

Titahnya, baginda bangga melihat perkembangan dan perjalanan Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (Muip) dan Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) dalam pengurusan masjid dan surau.

“Cukup menakjubkan apabila terbinanya lebih 600 masjid di negeri ini yang dilengkapi pelbagai kemudahan,” titah baginda.

Tengku Abdullah bertitah,  Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah juga sentiasa beri keutamaan dalam menjayakan agenda berkaitan Islam dan Melayu tanpa pinggir kaum lain

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • ALOR GAJAH - Lebih 3O jemaah Masjid Raudhatul Solehin Ayer Limau mengadakan bantahan secara aman kerana mendakwa pemilihan beberapa jawatankuasa baharu masjid berkenaan tidak telus.
  • LABIS - Masjid Labis melakar sejarah tersendiri apabila menjadi masjid pertama di daerah ini menerima Sijil Sistem Persekitaran Berkualiti (5S) daripada Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC), baru-baru ini.
  • JERANTUT - Masjid baharu bernilai RM5.6 juta akan dibina bagi menggantikan bangunan sedia ada sekalis gus bagi memberi kemudahan penduduk di Felda Padang Piol, di sini.
  • SEREMBAN - Jemaah Masjid Kariah Dato’ Klana Petra Dato Haji Mubarak Ampangan di sini bimbang dengan kehadiran babi hutan yang berkeliaran di kawasan rumah ibadah berkenaan sejak awal tahun lalu.
  • TUMPAT - Masjid Al Falah Kampung Gerong menerima cek berjumlah RM50,000 daripada Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) Kelantan untuk baik pulih masjid berkenaan.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.