KUALA LIPIS - Seramai 30 penduduk Orang Asli Pos Kuala Koyan serta Dusun Pak Senam menyertai latihan membuat kraf tangan dan masakan anjuran Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) di bawah program Empower Jelai, daerah ini.

ECERDC menerusi program Empower kawasan Jelai itu adalah inisiatif program pembangunan modal insan di 27 lokasi Wilayah ECER kawasan Pantai Timur yang dilancarkan pada 2010.

Ia bertujuan memberi latihan kemahiran dengan menyasarkan belia, suri rumah, orang kurang upaya (OKU) dan keluarga yang berpendapatan rendah mengubah kehidupan menerusi sektor keusahawanan.

Penduduk Orang Asli dari dua kampung berkenaan antara 2,000 pengusaha dari 12 Wilayah ECER negeri ini yang diberi peluang menyertai kursus seperti jahitan, kraf tangan, masakan, solekan, dandanan dan bidang tertentu sepanjang tahun ini.

Pengurus Besar Bahagian Pembangunan Modal Insan ECERDC, Zulkifli Ya’acob berkata, program latihan kemahiran Empower Jelai itu tepat pada masanya dalam usaha kerajaan membangunkan komuniti Orang Asli setanding dengan kaum lain, menerusi sektor keusahawanan dan perniagaan.

“Program kemahiran kraf tangan dan masakan ini secara inklusif membabitkan penduduk Orang Asli pos di pedalaman serta pinggir bandar negeri ini dengan memfokuskan dalam kalangan ibu tunggal, suri rumah, OKU dan keluarga yang berpendapatan rendah kaum minoriti berkenaan,” katanya, kelmarin.

Sementara itu, Penyelaras Program Empower Jelai, Norhapizah Mohamad Razali berkata, latihan kemahiran kraf tangan dan masakan diadakan secara berperingkat selama 25 minggu di balai raya kampung berkenaan di bawah tunjuk ajar fasilitator dari luar.

“Pembabitan Orang Asli khususnya belia dan suri rumah amat menggalakkan dan mereka menaruh minat untuk mendalami kemahiran kraf tangan membuat beg daripada seluar jean dan masakan kuih-muih,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • MARAN - Masyarakat Asli di daerah ini dinasihatkan supaya tidak lagi hanya berpeluk tubuh dengan mengambil pendekatan tunggu dan lihat semata-mata, sebaliknya mereka perlu berani menyahut seruan dan cabaran untuk menjadi bangsa maju, kental serta berdaya saing.
  • TAPAH - Seorang lelaki Orang Asli terjatuh dari pokok ketika memetik petai di kawasan Taman Rekreasi Kuala Woh, kira-kira jam 11 pagi semalam.
  • GUA MUSANG - Meskipun masyarakat Orang Asli di hampir kesemua pos pedalaman sudah memiliki kemudahan tempat tinggal, namun di Kuala Koh, masih ada yang hidup secara nomad dan berpindah randah.
  • GUA MUSANG - Masalah pengambilan arak di kalangan masyarakat Orang Asli Islam terutama golongan belia di jajahan Lojing, di sini, semakin meruncing dan memerlukan perhatian serius.
  • KUALA LUMPUR - Persatuan Kontraktor Binaan Malaysia (MBAM) terdiri daripada 88 sukarelawan menggerakkan misi bantuan tanggungjawab sosial korporat (CSR) 2017 ke tiga perkampung Orang Asli di Tasik Temenggor, Hutan Simpan Royal Belum, Perak, bermula hari ini hingga Ahad.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.