TEMERLOH - Cacat penglihatan pada kedua-dua matanya tetapi masih mampu menyara keluarga dengan bercucuk tanam.

Malah, lebih menakjubkan apabila dia juga mampu membaiki kerosakan pada beberapa mesin pertanian seperti pam dan mesin bajak.

Senapi Hashim, 56, bapa kepada tiga anak di Kampung Paya Kechik di sini, juga mempunyai isteri yang buta kedua-dua matanya tetapi masih mampu membuatkan masyarakat kagum apabila mencari rezeki dengan bercucuk tanam bagi menambah pendapatan keluarga.

Walaupun menerima bantuan bulanan daripada Jabatan kebajikan Masyarakat (JKM), tetapi Senapi memanfaatkan sepenuhnya ilmu bertani yang diperoleh ketika mendiami Taman Harapan iaitu sebuah pusat pertanian bagi golongan cacat penglihatan di sini.

Menurutnya, ilmu bercucuk tanam yang ada padanya itu digunakan sepenuhnya untuk menanam kangkung, kacang panjang dan cili.

“Saya menyewa di sini, apabila mendapat tahu kawasan keliling rumah ini tidak digunakan tuan tanah, saya minta izin untuk berkebun.

“Alhamdulillah... dengan kemahiran yang ada dapat juga menambah pendapatan apabila hasil sayur-sayuran yang ditanam dibeli peraih dari pasar Temerloh,” katanya.

Senapi berkata, dia menjadikan hobi berkebun sebagai sumber pendapatan sampingan kerana sudah berpengalaman lebih 10 tahun terlibat dalam pertanian.

Katanya, selepas mendapat ilmu di Taman Harapan dia membuka tanah berkeluasan 0.4 hektar di Kampung Sungai Gau dengan menanam pelbagai jenis sayur-sayuran dan hasilnya digunakan bagi menyara keluarga.

“Selepas berpindah kat sini saya meneruskan hobi berkebun ni untuk sara keluarga, dapatlah tampung belanja anak-anak ke sekolah.

“Sekarang memang niat saya mahu membesarkan tanaman ini, tapi mempunyai kekangan peralatan dan harap pejabat pertanian dapat bantu pasang paip dan junjung untuk tanaman kacang serta timun,” katanya.

Sementara itu, Penolong Pegawai Pertanian Daerah Temerloh, Shaharudin Ramly berkata, pihaknya sentiasa memandang tinggi usaha yang dilakukan Senapi untuk menyara keluarganya dengan bercucuk tanam.

Menurutnya, pihak jabatan pertanian akan membekalkan ilmu pertanian moden khususnya fertigasi bagi membantu Senapi untuk memperoleh hasil yang lebih baik.

“Kita sudah lihat usaha yang dilakukan Senapi dan sentiasa memantau projek pertanian yang dijalankan ini supaya terus berkembang seterusnya dapat meningkatkan pendapatannya,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KELANANG - Fenomena air pasang besar yang berlaku dilihat tidak langsung menghalang aktiviti nelayan dalam mencari hasil laut.
  • KUALA BESUT - Lambakan bahan terbuang terdampar di sepanjang pantai Kuala Besut memberi inspirasi kepada seorang tukang kasut di Kampung Kayu Kelat untuk menghasilkan kraf tangan.
  • DENGKIL - “Limpahan sumbangan diterima pada Ramadan inilah saya gunakan untuk bayar bil utiliti dan gaji pekerja yang tertunggak hampir puluhan ribu ringgit,” kata Pengasas Pertubuhan Kebajikan dan Bimbingan At Taqwa, Norhayati Wan Abib.
  • RANTAU PANJANG - Enam pengkalan di sempadan Sungai Golok yang akan ditutup akan menjejaskan rutin harian penduduk di kawasan sekitar.
  • SUNGAI DUA - Masjid Jamiul Jalal Wal Kamal menggalakkan mana-mana pihak yang berkeinginan untuk menyumbangkan barangan keperluan makanan untuk bersama-sama memeriahkan program kongsi rezeki yang diadakan pihaknya.