MARAN - Rata-rata penduduk daerah ini khususnya golongan muda melahirkan kekesalan mereka apabila program ceramah agama oleh penceramah terkenal, Ustaz Azhar Idrus yang sepatutnya berlangsung di Masjid As-Syakirin Maran dibatalkan.

Difahamkan, pembatalan program tersebut gara-gara campur tangan pihak tertentu.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan dalam laman sosial facebook 'Kami peminat Ustaz Azhar Idrus', program tersebut dipindahkan lokasinya ke padang awam Taman
Mahkota Jengka apabila ada ‘tangan ghaib‘ sedaya upaya menghalang penganjurannya.

Seorang belia, Haikal Izrall Mohammad, 27, berkata, dakwaan ‘tangan ghaib’ dimaksudkan itu berkemungkinan mempunyai kaitan dengan parti politik yang mendakwa Ustaz Azhar Idrus mahu menyampaikan ceramah politik walaupun sudah mendapat jaminan Pejabat Agama Islam Daerah Maran.

Menurutnya, umum sedia maklum bahawa ceramah disampaikan penceramah terkenal itu tiada kaitan dengan politik.

“Sudah lama kami di sini menunggu kehadiran Ustaz Azhar Idrus untuk menyampaikan ceramah agama tetapi lain pula jadinya.

"Sebelum ini kami hanya melihat Ustaz Azhar Idrus di 'you tube' dan melalui CD yang dibeli di pasar malam. Inilah peluang untuk kami bersua muka.

“Di kawasan lain orang sanggup datang dari jauh semata-mata ingin mendengar ceramah yang disampaikan Ustaz Azhar," katanya.

Sinar Harian difahamkan program ceramah itu dipindahkan  ke Masjid Bandar Tun Abdul Razak Jengka pada saat akhir setelah padang awam Teman Jengka Mahkota ditakungi air akibat hujan lebat.
Sementara itu, calon Bebas Dun Luit,  Khairul Nizam Abdul Majid turut menyatakan kekesalan terhadap insiden tersebut.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SEREMBAN - Jabatan Mufti Negeri Sembilan menjalankan siasatan terperinci terhadap program ceramah agama yang berlangsung di Nilai, Rabu lalu ekoran didakwa mengetengahkan ulama berfahaman brelwi.
  • SEREMBAN - Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan hari ini mencadangkan agar penalti lebih berat dikenakan terhadap penganjur yang membenarkan mereka tanpa tauliah memberi ceramah agama di negeri ini.
  • TANJUNG MALIM - Angkatan Muda Keadilan (AMK) Cabang Tanjung Malim kesal dengan tindakan pengurusan Litar Lumba Go Kart Tanjung Malim yang didakwa sengaja membatalkan program perlumbaan Go Kart Piala AMK tanpa memberi sebab kukuh.
  • TELUK INTAN - Penganjur majlis ilmu dan tazkirah di masjid atau surau diingatkan supaya tidak ghairah memilih penceramah yang menghiburkan hadiran dengan nyanyian lagu Hindustan.
  • SHAH ALAM - Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) tidak pernah melarang mana-mana surau di negeri ini melaungkan azan menggunakan pembesar suara.