KUANTAN – Sebanyak 800 kilogram ikan keli Afrika dilepaskan ke dalam Tasik Taman Bandar Indera Mahkota sempena pertandingan memancing Faizal Joran pada hari ini.

Bezanya kali, ikan keli yang dilepaskan Khamis lalu hanya bersaiz sederhana kerana ikan tersebut mengambil masa tiga bulan untuk membesar.

Penganjur utamanya, Ahmad Hamizan Mohd Din, 25, pelepasan ikan bersaiz sederhana itu dibuat kerana sebelum ini sudah 10 kali pihaknya melepaskan ikan keli dan patin di kolam tersebut dan percaya ikan-ikan berkenaan sudah mula membesar.

Dia yang ebih dikenali dengan nama Faizal dia berkata, berikutan itu dia membuat keputusan bahawa pemancing perlu menaikkan ikan yang sudah dilepaskan sejak tahun lalu.

“Pihak kami berpendapat setelah banyak kali melepaskan ikan yang bersaiz besar namun kali ini kami ingin membuat satu perubahan.

“Perubahan ini supaya ikan dapat membesar dalam tasik sebelum pertandingan akan datang,” katanya kepada Sinar Harian.

Katanya, hadiah lumayan iaitu wang tunai bernilai RM25,000 menunggu juara pertandingan, tempat kedua pula berpeluang membawa pulang wang tunai berjumlah RM8,000 dan tempat ketiga pula wang tunai RM4,000.

Selepas beberapa siri acara pertandingan Faizal Joran diadakan sejak tahun lepas, dia turut melakukan beberapa perubahan iaitu hadiah sagu hati merupakan wang tunai untuk mereka yang bertuah.

“Kami menggalakkan peserta hadir bersama keluarga untuk memeriahkan suasana pertandingan berlangsung kerana terdapat acara sampingan.

“Malah, peserta bertuah yang terawal mendaftarkan diri bakal menerima hadiah berupa t-shirt daripada pihak penganjur Faizal Joran,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUANTAN - Selepas mereka mencuri motosikal dan meleraikan komponen satu persatu, mereka menawarkan barangan tersebut di laman sosial yang dipercayai mempunyai pelanggan tetap.
  • KUANTAN - Ibu sarat mengandung tujuh bulan cemas apabila rumahnya di Kampung Bukit Kuin, dilanda ribut petang kelmarin.
  • KUANTAN - Kerajaan negeri Pahang menafikan bahawa projek Malaysia-China Kuantan Industrial Park (MCKIP) yang telah berjaya mengumpulkan nilai pelaburan RM19 billion sehingga akhir tahun lalu meminggirkan penduduk setempat termasuk tawaran peluang pekerjaan.
  • KUANTAN - Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) memberi penghargaan kepada pemimpin di negeri ini dengan penganugerahan tanda pangkat kehormat kepada Menteri Besar Pahang dan 12 Exconya.
  • KUANTAN - Kewujudan peronda Skim Rondaan Sukarela (SRS) dalam sesebuah kejiranan akan menidakkan peluang jenayah untuk berlaku sekali gus lebih menjamin keamanan dan keselamatan setempat.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.