KUALA TAHAN - Taman Negara Kuala Tahan secara rasminya dijadikan sebagai kawasan bebas asap rokok serta vape di mana pelancarannya dianjurkan Pejabat Kesihatan Daerah dan disempurnakan Pengarah Pejabat Pelancongan dan Kebudayaan Negeri, Idros Yahya di Dataran Kuala Tahan, Sabtu lalu.

Pelancaran Blue Ribbon Campaign itu diadakan sempena program Taman Negara Bird Count 2017, bermula Jumaat lalu dan berakhir kelmarin.

Bagi menyokong usaha itu, pimpinan setempat dan pengusaha resort menetapkan beberapa kawasan awam sebagai kawasan larangan merokok.

Ini termasuk di dalam bilik hotel atau resort, restoran, titian kanopi, bunbun Tahan, tempat pendaftaran, dataran, kawasan sekolah dan kawasan berbumbung.

Penghulu Mukim Tembeling Tengah, Zulkefly Zaadun Zabir berkata, pihaknya bersama pimpinan setempat juga akan memastikan tidak ada satu pun puntung rokok dalam kawasan taman negara berkenaan.

“Kita mahu jadikan Taman Negara Kuala Tahan sebagai kawasan bebas asap rokok atau vape dan menjadikan Singapura sebagai contoh,” katanya.

Beliau berkata, bagaimanapun sukar untuk meminta penghisap rokok dan vape menghentikan tabiat mereka secara total, justeru pihaknya akan memikirkan kawasan yang dibenarkan untuk merokok.

“Setakat ini kita sudah kenal pasti beberapa kawasan larangan merokok dan ia telah dilaksanakan sejak tahun lalu seperti di restoran terapung.

“Kita perluas lagi kawasan larangan merokok ini terutama di kawasan tumpuan orang awam, namun dalam masa sama akan memikirkan lokasi sesuai untuk perokok merokok,” katanya.

Pada masa sama beliau turut memohon kerjasama pelbagai pihak khususnya masyarakat setempat untuk membantu merealisasikan hasrat menjadikan kawasan Taman Negara Kuala Tahan sifar puntung rokok.

“Kita juga akan menyusun program berkaitan untuk memberi kesedaran tentang bahaya asap rokok kepada masyarakat dari semasa ke semasa dan menyelitkan kempen anti merokok dalam setiap program yang dianjurkan,” katanya.

Turut menyahut cabaran menjadikan Taman Negara Kuala Tahan sebagai kawasan bebas asap rokok ialah Mutiara Taman Negara Resort (MTN) yang melarang pengunjungnya merokok di dalam bilik.

Pengurus MTN, Nurul Nuzairi Mohd Azahari berkata, pihaknya mengazetkan kawasan berbumbung sebagai kawasan larangan merokok, justeru perokok dibenarkan merokok di luar bilik dan tepi restoran sahaja.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PORT DICKSON - Sebanyak 1,496 karton rokok dan minuman keras pelbagai jenama bernilai hampir RM100,000 tidak termasuk cukai dirampas polis dalam satu serbuan pada Rabu lalu.
  • KOTA BHARU - Kerajaan Negeri Kelantan menafikan kenyataan kononnya saman merokok di kawasan Pasar Siti Khadijah dan berhampirannya sudah pun dikuat kuasa sedangkan ia tidak benar, sebaliknya pendekatan pendidikan dilakukan pada masa ini.
  • JOHOR BAHRU - Pasukan Polis Marin (PPM) Wilayah 2 merampas 650 karton rokok bernilai RM61,100 dipercayai cuba diseludup menerusi Ops Gelora Khas/Landai di kawasan Felda Cahaya Baru Masai, di sini, semalam.
  • KOTA BHARU - Tahap yang agak membimbangkan apabila kira-kira 24.6 peratus jumlah perokok dikenalpasti di negeri ini menerusi kajian kesihatan yang dijalankan pada 2015.
  • SEMPORNA - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim) Semporna menggagalkan cubaan menyeludup masuk 150 karton rokok disyaki dari Filipina di perairan Tobo-Tobo dekat sini, malam tadi.