KUANTAN - Kayu hanyut di kawasan pantai dan sungai mungkin dianggap sampah bagi sesetengah individu, namun sentuhan tangan anak seni merubah darjat kayu itu untuk menghiasi landskap kediaman.

Pemilik Sepat Village House (Sepat Village,) Nawawi Abdul Rahman, 53, berkata, kayu hanyut mempunyai ‘harga diri’ yang tersendiri malah harganya mencecah ribuan ringgit jika dikomersialkan.

Menurutnya, hampir setiap ruang dan sudut di rumah dua tingkat itu dipenuhi hiasan seni ukiran kayu hanyut yang dicari sendiri sekitar Pantai Sepat, Sungai Lembing, Balok dan Chendor selain dibeli daripada rakan.

“Kayu hanyut terpilih seperti kayu cengal, merbau, balau, meranti, keranji dan kulim yang mampu bertahan lama serta lebih lasak.

“Lanskap luar rumah dihiasi kayu hanyut dengan warna asal dan sedikit sentuhan pengubahsuaian manakala produk kraf di bahagian dalam, disapu varnis untuk menaikkan serinya.

“Setakat ini, saya tidak berhasrat menjual  walaupun ada permintaan kerana sayang kalau dijual. Kayu hanyut ini bentuknya hanya satu, tidak ada pendua,” katanya.

Nawawi berkata, antara koleksi kraf yang menghiasi rumah itu adalah kayu landasan kereta api, batu kristal, batu sungai dan  kayu hanyut yang hampir menyerupai bentuk haiwan seperti burung, itik, angsa, gajah serta rusa.

Menurutnya, batang atau akar dan tunggul boleh dimanfaatkan untuk pelbagai tujuan lain seperti tiang rumah, perabot, almari serta meja.

“Bentuk kayu semula jadi ini menjadi daya tarikan tetamu terutama pelancong luar negara yang menginap di sini,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PORT DICKSON - Majoriti orang ramai melihat tempurung kelapa sebagai barang terbuang dan tidak mempunyai harga, tetapi tidak bagi seorang pengusaha kraf tangan di sini.
  • BESUT - Seorang pemuda, Mohd Faizol Lokman, 30, tidak menyangka video rakaman kakaknya, Khaizuraini, 35, ketika mereka berdua menunggang motosikal meredah banjir tersebar luas di laman sosial mencatat 5.3 juta tontonan sehingga petang ini.
  • KLUANG - Majlis Perbandaran Kluang (MPK) melancarkan program Kluang Kreatif1020 sebagai tempat tumpuan baharu untuk masyarakat di daerah ini beriadah bersama keluarga.
  • MELAKA - Produk kreatif yang dihasilkan rakyat negara ini tidak akan berjaya sekiranya tiada sambutan serta sokongan masyarakat untuk terus membelinya.