MARAN - Skim perlindungan insurans pemandu teksi akan dilaksanakan menjelang tahun hadapan.

Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Ismail Abd Mutalib berkata, skim yang akan dilaksanakan di bawah Skim Perlindungan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) itu telah diluluskan di Dewan Rakyat dan dijangka akan berkuat kuasa pada Jun ini.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Maran berkata, seramai 75,000 pemandu teksi bekerja sendiri termasuk pemandu Grab Car dan Uber akan mendapat manfaat daripada pelaksanaannya.

“Pemandu hanya perlu membayar kadar caruman 1.25 peratus sahaja daripada pendapatan bulanan diinsuranskan.

“Pembayaran caruman itu wajib dibayar secara prabayar bagi tempoh perlindungan selama 12 bulan dan ia hendaklah diperbaharui bagi kesinambungan tempoh perlindungan tersebut.

“Ini merupakan satu pembelaan kepada golongan pemandu teksi kerana berisiko kemalangan semasa bertugas akan dapat pembelaan termasuk keluarga,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas merasmikan majlis penyampaian hadiah kepada 476 pelajar cemerlang Sekolah Menengah Agama Chenor, di sini kelmarin.

Ismail berkata, skim tersebut adalah inisiatif kerajaan untuk memberikan perlindungan keselamatan sosial kepada rakyat sebelum ia diperluaskan ke sektor lain.

Menurutnya, kadar bayaran caruman setahun yang perlu dibuat kepada Perkeso adalah antara RM157.20 hingga RM592.00 setahun bergantung kepada pendapatan yang diinsuranskan.

Katanya, antara faedah bakal diperoleh pemandu teksi ialah perlindungan bagi bencana kerja jika mendapat kemalangan, perubatan percuma klinik panel Perkeso atau kerajaan, bayaran faedah hilang upaya kekal, elaun layanan sentiasa, faedah orang tanggungan dan sebagainya.

Sementara itu, pemandu teksi Bustani Alwi, 66, berkata, pengumuman itu tentunya sesuatu yang dinanti-nantikan pemandu teksi sepertinya kerana perlindungan insurans sedia ada hampir tidak membantu ekonomi mereka.

“Insurans perlindungan taksi hampir RM1,000 bagi sebuah kereta Proton Saga Iswara 1.5cc, kami hampir tak mampu nak bayarnya. Tak ada satu badan pun yang memperjuangkan perkara ini.

“Jika benar ada, saya nak tahu juga perkara ini lebih jelas. Selama ini saya pemandu teksi berasakan insurans terlalu mahal,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - Seorang pemandu teksi disifatkan 'berhati mulia' apabila bertindak memulangkan semula peralatan kamera 'tripod' kepada pemilik yang juga pengurus futsal Thailand yang terlibat dalam Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 (KL2017) selepas mendapati peralatan itu tertinggal dalam keretanya, semalam.
  • KUANTAN - Pendapatan pemandu teksi di Pahang termasuk di daerah ini telah berkurangan sebanyak 30 peratus sejak perkhidmatan e-hailing iaitu Uber dan Grabcar diperkenalkan, kata Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob.
  • SEGAMAT - Tahap kesedaran dalam kalangan pekerja serta waris berkaitan faedah Perkeso masih rendah dan ini menyebabkan pencarum atau waris tidak membuat tuntutan selepas berlaku kemalangan atau kematian.
  • BANDARAYA MELAKA - Masih ramai pemandu teksi, uber, grab atau individu yang menjalankan perkhidmatan seumpamanya tidak mencarum di bawah Skim Bencana Kerja Pekerjaan Sendiri di bawah Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).
  • SAUJANA UTAMA - “Akak tak sangka Perkeso cukup pantas buat kerja,” demikian kata Siti Rubiahtuliza Ahmad Tajuddin, 43.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.