KUANTAN  -  Seramai 100 peniaga cemerlang bazar Ramadan tahun ini menerima keistimewaan daripada Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) apabila mendapat potongan 20 peratus bayaran permit niaga selain berpeluang memilih sendiri lot berniaga musim depan.

Setiausaha Kerajaan Pahang, Datuk Seri Muhammad Safian Ismail berkata, keistimewaan turut diberikan kepada penganjur bazar Ramadan cemerlang apabila mereka mendapat potongan 10 peratus bayaran yuran selain beberapa insentif lain pada musim depan.

Menurutnya, di daerah ini terdapat 2,100 peniaga di 36 bazar Ramadan yang menjalankan perniagaan selama sebulan.

Katanya, antara bazar Ramadan yang menjadi tumpuan ialah di Taman Kerang, Taman Tas, Indera Mahkota, Tanjung Api dan Tanjung Lumpur.

“Peniaga terbabit yang menjual pelbagai produk seperti air, nasi, kuih dan lauk pauk juga secara automatik layak berniaga tahun hadapan.

“Kejayaan MPK menganjurkan bazar Ramadan setiap tahun mendapat pujian banyak pihak apabila memberi peluang kepada masyarakat Islam mendapatkan pelbagai makanan untuk berbuka puasa,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Penganugerahan Penganjur Bazar Ramadan/Aidilfitri dan Peniaga-Peniaga Cemerlang Bazar Ramadan 2017 di Taman Kerang, di sini.

Hadir sama, Yang Dipertuan MPK Datuk Fadzillah Salleh.

Muhammad Safian berkata, bazar Ramadan turut memberi peluang kepada masyarakat bukan Islam termasuk pelancong asing menikmati pelbagai jenis makanan, kuih, lauk dan air yang jarang ditemui pada hari biasa.

Beliau berkata, bazar Ramadan MPK  berkonsepkan kolaborasi NBOS apabila turut membabitkan pihak seperti koperasi, persatuan peniaga pasar lambak, Kawasan Rukun Tetangga (KRT), alumni sekolah dan masjid merupakan suatu yang baik.

Sementara itu, Fadzillah berkata, tahun ini MPK mengambil keputusan menurunkan bayaran permit niaga antara RM50 hingga RM100 untuk mengurangkan beban peniaga.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • HULU TERENGGANU - Walaupun sudah berusia 50 tahun, namun seorang suri rumah di Kampung Tok Randok, di sini tidak pernah merasa malu untuk bergelar penebar roti canai bagi mencari rezeki walaupun pekerjaan itu sinonim dengan golongan lelaki.
  • POKOK SENA - Keluhan penduduk dan peniaga di Taman Bandar Baru Pokok Sena yang membantah tindakan Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) mahu membina medan selera di tapak baharu mendapat perhatian Adun Bukit Lada, Datuk Ahmad Lebai Sudin.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.