KUANTAN  -  Seramai 100 peniaga cemerlang bazar Ramadan tahun ini menerima keistimewaan daripada Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) apabila mendapat potongan 20 peratus bayaran permit niaga selain berpeluang memilih sendiri lot berniaga musim depan.

Setiausaha Kerajaan Pahang, Datuk Seri Muhammad Safian Ismail berkata, keistimewaan turut diberikan kepada penganjur bazar Ramadan cemerlang apabila mereka mendapat potongan 10 peratus bayaran yuran selain beberapa insentif lain pada musim depan.

Menurutnya, di daerah ini terdapat 2,100 peniaga di 36 bazar Ramadan yang menjalankan perniagaan selama sebulan.

Katanya, antara bazar Ramadan yang menjadi tumpuan ialah di Taman Kerang, Taman Tas, Indera Mahkota, Tanjung Api dan Tanjung Lumpur.

“Peniaga terbabit yang menjual pelbagai produk seperti air, nasi, kuih dan lauk pauk juga secara automatik layak berniaga tahun hadapan.

“Kejayaan MPK menganjurkan bazar Ramadan setiap tahun mendapat pujian banyak pihak apabila memberi peluang kepada masyarakat Islam mendapatkan pelbagai makanan untuk berbuka puasa,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Penganugerahan Penganjur Bazar Ramadan/Aidilfitri dan Peniaga-Peniaga Cemerlang Bazar Ramadan 2017 di Taman Kerang, di sini.

Hadir sama, Yang Dipertuan MPK Datuk Fadzillah Salleh.

Muhammad Safian berkata, bazar Ramadan turut memberi peluang kepada masyarakat bukan Islam termasuk pelancong asing menikmati pelbagai jenis makanan, kuih, lauk dan air yang jarang ditemui pada hari biasa.

Beliau berkata, bazar Ramadan MPK  berkonsepkan kolaborasi NBOS apabila turut membabitkan pihak seperti koperasi, persatuan peniaga pasar lambak, Kawasan Rukun Tetangga (KRT), alumni sekolah dan masjid merupakan suatu yang baik.

Sementara itu, Fadzillah berkata, tahun ini MPK mengambil keputusan menurunkan bayaran permit niaga antara RM50 hingga RM100 untuk mengurangkan beban peniaga.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • GONG BADAK - Sikap negatif yang ada dalam diri dilihat menjadi faktor utama kebanyakan syarikat bumiputera di negara ini gagal bertahan dalam perniagaan yang diceburi mereka.
  • TEMERLOH - Peniaga roti canai, Mahadi Abdullah, 61, tidak menyangka jualan roti canai Jalur Gemilang yang dibuat sempena sambutan kemerdekaan lalu akhirnya mampu menjadi tarikan ramai sekali gus mendorongnya untuk meneruskannya sepanjang tahun.
  • IPOH - Peniaga medan selera di Stadium Perak akur dengan arahan pindah yang dikeluarkan Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) ke tapak sementara berhampiran kawasan parkir bagi memberi laluan pada kerja ubah suai Kompleks Sukan MBI menjelang persiapan sebagai tuan rumah Sukan Malaysia (Sukma) 2018.
  • SEGAMAT - Hasrat seorang lelaki yang ingin menjual daging lembu di Felda Chemplak, di sini, bertukar tragedi selepas dia maut ditetak seorang lelaki dalam kejadian, kira-kira jam 7.30 pagi, hari ini.
  • KUALA LUMPUR - Persatuan Penjaja dan Peniaga Pasar Kampung Pandan berharap Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) segera melaksanakan pembaikan kemudahan infrastruktur di pasar berkenaan demi keselesaan pengunjung.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.