PASIR GUDANG – Sebuah lori yang diletakkan di kawasan Flat Jalan Balau Taman Rinting, di sini, semalam dikatakan bergerak sendiri tanpa pemandu secara mengundur dan merempuh sebuah surau berhampiran.

Setiausaha Surau Al-Asya’irah, Abdul Aziz A Ghani berkata, kejadian yang berlaku sekitar jam 5.15 pagi, semalam itu merupakan insiden ketiga selepas kejadian lori bergerak tanpa pemandu sebelum ini merempuh kereta yang berada di lot parkir.

Menurutnya, kejadian itu menyebabkan tembok pagar surau runtuh apabila sebahagian lori merempuh masuk ke bahagian hadapan surau berkenaan.

“Kita bernasib baik kerana ketika kejadian belum ada jemaah yang masuk ke dalam surau berkenaan kerana perkara itu hanya disedari oleh bilal yang ke surau untuk persiapan solat Subuh.

“Ini kejadian ketiga selepas dua insiden sama sebelum ini merempuh kereta sehingga rosak teruk, tapi Alhamdulillah tidak mengakibatkan kemalangan jiwa,” katanya kepada Sinar Harian, di sini, semalam.

Abdul Aziz berkata, pihaknya sebelum ini pernah mengadakan perbincangan bersama pemandu lori dan bas yang meletakkan kenderaan berat di kawasan flat berkenaan.

Bagaimanapun menurutnya, perkara itu hanya diselesaikan sementara apabila kenderaan berat itu kembali diletakkan di kawasan flat berkenaan sehingga menimbulkan rasa kurang selesa dalam kalangan penduduk.

“Kita minta kerjasama pemandu kenderaan berat supaya boleh bertimbang rasa dan turut memikirkan keselamatan orang lain dengan meletakkan kenderaan berat di kawasan yang disediakan.

“Kita juga mengharapkan pihak bertanggungjawab bertindak lebih tegas dan mencari jalan penyelesaian terbaik untuk menyelesaikan perkara ini sebelum berlakunya insiden yang lebih buruk,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • BANDAR SEI JEMPOL - Dua lelaki cedera parah, tiga pelajar cedera ringan manakala 25 lagi pelajar terselamat selepas sebuah bas sekolah dan lori terbabit dalam kemalangan di Jalan Besar Felda Lui Selatan petang tadi.
  • KERAYONG - Seorang pemandu maut apabila lori treler yang dipandunya terbabas lalu terjunam ke dalam tali air sedalam 10 meter di Kilometer 27, Jalan Temerloh-Bahau dekat Kampung Paya Pagar kira-kira jam 5.30 pagi, semalam.
  • KUALA BERANG - Kerajaan negeri meminta pihak-pihak berkaitan meningkatkan pemantauan di laluan Kuala Jeneris-Aring bagi memastikan tiada lagi pemandu lori yang terus berdegil membawa bijih besi melebihi muatan ketika melalui jalan itu.
  • DUNGUN - Seorang wanita maut dirempuh sebuah lori yang sedang mengundur dalam di persimpangan Che Lijah, Jalan Dungun- Bukit Besi, di sini, pagi tadi.
  • KLANG - Penduduk Kampung Budiman, Meru hilang sabar dengan tindakan pemandu kenderaan berat yang menggunakan jalan kampung itu sebagai ‘jalan pintas’ bagi menghubungkan Meru dengan Puncak Alam hingga mengancam keselamatan mereka.