PORT DICKSON – Mayat seorang penuntut kolej swasta, Nazaruddin Bisul Rahman, 20, yang dipercayai lemas ketika beriadah bersama enam rakan kolejnya di Pantai Cahaya Negeri ditemui kira-kira tiga jam selepas kejadian dilaporkan.

Rakan mangsa, N Nesaraja, 20, berkata, dia melihat mangsa terjun, berenang dan kemudiannya tenggelam.

Menurutnya, Nazaruddin bersemangat terjun dari jambatan kerana seorang rakan mereka terlebih dahulu terjun dan selamat berenang hingga ke pantai.

“Tidak lama selepas Nazaruddin terjun, saya terdengar dia menjerit meminta tolong sebelum tenggelam.

“Ada yang cuba membantu menyelamatkan Nazaruddin, tetapi kejadian begitu pantas dan dia hilang daripada pandangan sebelum sempat diselamatkan,” katanya.

Nesaraja berkata, pada awalnya dia ada melarang rakannya itu dari terjun ke laut, namun mangsa berdegil dan menyuruhkan tidak risau serta yakin akan selamat setelah melihat rakan mereka yang sudah sampai ke pantai.

Menurut saksi, Mohd Al-Hafiz Mohd Jalaluddin, 26, tidak banyak yang boleh dia lakukan untuk membantu menyelamatkan mangsa.

“Ketika itu saya sedang melakukan kerja pembersihan di sekitar pantai sebelum terdengar orang menjerit meminta tolong.

“Saya berlari meminta bantuan daripada orang ramai yang kebetulan ada di kawasan sekitar,” katanya semalam.

Mohd Al-Hafiz yang juga pekerja Majlis Perbandaran Port Dickson berkata, dia tidak pandai berenang dan beberapa saat kemudian, mangsa sudah pun tenggelam.

“Ketika itu ada tiga lelaki datang memberikan bantuan, namun gagal,” katanya kepada Sinar Harian.

Kejadian lemas seumpama ini adalah yang pertama berlaku di Pantai Peranginan Negara ini untuk 2012.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Superitendan Baljeet Singh berkata, kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut dan mayat dibawa ke Bilik Mayat Hospital Port Dickson untuk dibedah siasat bagi mengenal pasti punca kejadian.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PORT DICKSON - Badan Bukan Kerajaan (NGO) Pertubuhan Peneroka Rakyat Malaysia (Peneroka) menfikan menjadi penganjur kepada satu program yang bakal diadakan pada Sabtu depan di Troka Square berhadapan Politeknik Port Dickson iaitu program Kebangkitan Rakyat Bersama Pemimpin Tertinggi Pakatan Harapan.
  • PORT DICKSON - Bendera Jalur Gemilang dan Negeri Sembilan yang bersaiz gergasi 20X20 meter digantung di Kompleks Pentadbiran Pejabat Daerah dan Tanah Port Dickson.
  • PORT DICKSON - Rutin seorang peniaga nasi lemak memasak tergendala apabila dikejutkan dengan bunyi letupan kuat di belakang rumahnya di Taman Sri Bandar awal pagi semalam.
  • PORT DICKSON - Polis Port Dickson menahan dua suspek lelaki berusia 18 dan 21 tahun dipercayai tebabit dengan kes kehilangan seorang kanak-kanak perempuan 10 tahun pagi kelmarin di kediaman keluarganya di Kuaters Kakitangan Politeknik Port Dickson.
  • PORT DICKSON - Polis menahan seorang lelaki bagi membatu siasatan kes penculikan seorang kanak-kanak perempuan 10 tahun yang berlaku pagi semalam di kuarters kakitangan Politeknik Port Dickson.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.