PORT DICKSON - Hujan lebat dan angin ribut yang melanda sekitar Port Dickson mengakibatkan rumah penduduk di beberapa kampung serta beberapa kawasan dan jalan utama dinaiki air banjir sekitar jam 4.30 petang tadi.

Dalam insiden ini, terdapat rumah penduduk mengalami gangguan bekalan elektrik dipercayai suiz utama disambar petir dan terdapat pokok tumbang menghalang jalan.

Antara kawasan lain yang dinaiki air banjir ialah kawasan PD Walk dan hadapan pasar raya TenTen, jalan di Batu 6 Jalan Pantai dihadapan stesyen minyak Shell, Dataran Sri Kemang Telok Kemang, sebatang pokok tumbang di laluan Batu 12 Jalan Pantai, beberapa rumah penduduk banjir antaranya di Kampung Bagan Pinang, Kampung Arab dan Rumah Rakyat Telok Kemang.

Hujan lebat berserta ribut turun sekitar jam 4 petang disusuli banjir dipercayai berlaku akibat hujan luar biasa lebat dan serentak dengan air laut pasang.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUCHING - Pusat Pemindahan Sementara (PPS) untuk mangsa banjir yang terakhir di Dewan Suarah Mukah di bahagian tengah Sarawak ditutup pada 12.30 tengah hari ini ekoran keadaan cuaca yang baik sejak beberapa hari lepas, walaupun ada beberapa kawasan rendah dalam negeri yang masih digenangi air.
  • KUCHING - Jumlah mangsa banjir yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) di Sarawak terus berkurangan dengan ketara apabila jumlahnya hingga tengah hari ini berkurangan sekitar 536 orang berbanding 1,012 malam semalam.
  • KUCHING - Banjir di Sarawak kian beransur pulih setakat pukul 8 malam ini apabila mangsa banjir menurun kepada 3,173 mangsa daripada 991 keluarga yang masih berada di 14 pusat pemindahan sementara (PPS) di enam bahagian.
  • KUCHING - Sejumlah RM32 juta diperlukan untuk menangani masalah banjir akibat fenomena air pasang besar di Sebuyau, kata Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.
  • KUCHING - Jumlah mangsa banjir di Sarawak menunjukkan pengurangan kepada 4,686 orang setakat 4 petang ini, berbanding 5,679 mangsa tengah hari tadi.