KOTA BHARU - Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) akan membantu mualaf dari Persatuan Cina Muslim Malaysia (Macma) termasuk mengadakan program khidmat masyarakat Siam dan Cina di negeri ini.

Pengerusi Eksekutif Yadim Zon Timur, Mahadi Awang berkata, sumbangan dalam bentuk kewangan juga akan diberikan bagi menggerakkan program yang dirancang untuk tahun ini dan pada masa akan datang.

“Program yang dirancang dalam masa terdekat adalah Bengkel Solat dan Penyembelihan Haiwan di pejabat Macma Kelantan.

“Yadim akan membawa 25 Felo Muda Dakwah dari jabatan ini, iaitu pelajar lepasan luar dan dalam negara yang dilatih khas oleh Yadim untuk membimbing ahli-ahli Macma, malah akan menaja segala perbelanjaan dalam bengkel ini,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyampaikan cenderamata kepada Pengerusi Macma Cawangan Kelantan, Johari Yap. Sementara itu, Johari berkata,

Macma Kelantan berbesar hati dengan kunjungan Yadim yang hadir membincangkan kerjasama dalam bidang dakwah.

“Program seterusnya yang dirancang bersama Yadim termasuk membawa pelatih jururawat yang menjadi sukarelawan Al-Falah Yadim, untuk masuk ke kampung-kampung Cina dan Siam bagi memberikan perkhidmatan pemeriksaan kesihatan percuma dari rumah ke rumah.

“Golongan tua dan OKU yang susah mendapatkan pengangkutan akan mendapat manfaat besar hasil dari program khidmat masyarakat ini,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SABAK BERNAM - "Walaupun mak cik dah lanjut usia dan tak lagi kuat seperti dulu, tapi makcik tetap cekal untuk uruskan anak yang terlantar," demikian kata seorang warga emas, Sauyah Konek, 76.
  • SUNGAI UDANG - Walaupun menghidap pelbagai jenis penyakit namun masih mampu menjaga suaminya yang terlantar sakit diserang angin ahmar sejak lapan tahun lalu.
  • KUALA KRAI - Seorang pemilik kilang kayu dari Kampung Peria, di sini, bermurah hati mengagihkan sebanyak 450 kampit beras kepada penduduk kampungnya, semalam.
  • BUKIT SENTOSA - Akademi Tahfiz Al Hira menawarkan pembelian minyak masak terpakai dengan harga RM1.50 sekilogram bagi tujuan kitar semula menghasilkan biodisel.
  • TANGKAK - Setiap ibu di dunia ini pasti mengharapkan anak yang dikandungkan lahir selamat dan sihat sempurna namun bagi Siti Norbaya Hamran, 33, beliau redha dengan ujian ALLAH SWT apabila bayi perempuan yang dilahirkan pada 28 Oktober 2017 disahkan menghidap jantung berlubang.