KOTA BHARU - Biarpun ekonomi negara kini berada di tahap tidak memberangsangkan, namun kuasa beli rumah di Kelantan sangat tinggi dan sentiasa mendapat sambutan.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Belia dan Sukan negeri, Datuk Abdul Fattah Mahmood berkata, berdasarkan Laporan Tahunan Pasaran Hartanah 2016,  Kelantan mencatatkan jual beli bernilai lebih RM600 juta dalam sektor perumahan dua tahun lalu.

“Kira-kira 90 peratus pembelinya adalah terdiri daripada penduduk tempatan dan sikit sahaja orang luar disebabkan undang-undang di negeri ini yang sangat ketat.

“Kelantan negeri pesat membangun, bukan sebagaimana tohmahan pihak tidak bertanggungjawab,” katanya kepada media sempena Majlis Pecah Tanah Projek Perumah Bercampur Kota Jembal di sini kelmarin.

Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK), Datuk Dr Wan Zawawi Wan Ismail dan Pengerusi SPP Development Sdn Bhd, Datuk Hassan Mohamood.

Tambahnya, biar pun projek itu baru dilaksanakan majlis pecah tanah, namun ia telah mendapat sambutan menggalakkan apabila lebih 60 peratus projek fasa pertama berjaya dijual.

Dalam masa sama, menyentuh mengenai kemudahan perumahan di Kelantan juga, Abdul Fattah berkata, Kerajaan Kelantan yakin mampu menyiapkan 5,000 rumah mampu milik tahun  hadapan sebagaimana dijanjikan kepada rakyat.

Menurutnya, setakat ini lebih 2,000 rumah mampu milik berharga kurang RM130,000 telah berjaya disiapkan dan Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) bersama PKINK  antara pihak yang bertanggungjawab melaksanakannya.

Sementara itu, Wan Zawawi berkata, Projek Perumahan Bercampur Kota Jembal bernilai RM90 juta itu merupakan kerjasama antara PKINK dan SPP Development Sdn Bhd yang mana bakal memacu pembangunan di sekitar Kota Jembal-Tawang.

Projek itu melibatkan pembinaan 242 unit rumah di atas tanah seluas 12 hektar dalam Mukim Tok Ku dan Mesira di sini iaitu sempadan antara Kota Bharu dan Bachok.

Konsep perumahan bertemakan Luas, Selesa, Selamat itu bakal mengubah landskap pembangunan perumahan di sekitarnya dengan mementingkan keselesaan maksimum bakal pemiliknya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • BUTTERWORTH - "Sampai bila harus begini, itu luah seorang wanita di Kuala Bekah, Kepala Batas apabila mendakwa hampir empat tahun terpaksa menumpang bekalan elektrik dan air yang ditarik daripada rumah ibu saudaranya di sini.
  • PASIR PUTEH - Selepas kedua-dua rumah yang ditumpangnya usang, akhirnya pesakit kronik di Kampung Tok Kamis, Gaal, dekat sini, lega apabila menerima sumbangan rumah daripada Yayasan Fatimah Azzahra (YFA).
  • KOTA BHARU - Bukan sahaja tinggal di kediaman usang, malah 11 beranak yang terdiri daripada ibu, anak perempuan, dan cucunya terpaksa tinggal di dua kediaman berdekatan yang hanya berdindingkan bata dan berpintukan kain kanvas.
  • KUANTAN - Kesulitan dan ketidakselesaan dialami pasangan suami isteri ekoran keadaan rumah pusaka yang didiami kini terlalu uzur bakal berakhir.
  • DUNGUN - Kekangan hidup yang dialami memaksa sebuah keluarga dari Bukit Tok Bilal, Kampung Delong, di sini untuk menetap di dalam rumah yang serba kekurangan.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.