KOTA BHARU – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan perjuangan ‘mengangkat keris’ yang memfokuskan sesuatu bangsa adalah perjuangan sempit.

Malah, Menteri Besar Kelantan itu berkata, tindakan memperjuangkan bangsa Melayu sahaja jelas salah dan mengkhianati perjuangan Islam sebenar.

“Konsep membangun bersama Islam diperjuangkan Pas Kelantan untuk memberi kefahaman kepada masyarakat bukan Islam konsep Islam untuk semua kaum,”

“Islam sendiri kalau diperhatikan ayat al-Quran yang diturunkan Allah berbunyi ‘aku buat manusia’. Allah tidak kata Arab, Melayu, Siam, Orang Asli atau Inggeris,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Makan Malam Mesra Kaum anjuran Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK), di sini, kelmarin.

Menurutnya, agama Islam bukan milik masyarakat Melayu seperti yang dikatakan golongan nasionalis kerana Islam adalah untuk semua tanpa mengira bangsa atau keturunan.

Nik Aziz mengakui tindakan setengah pemimpin yang mengangkat keris sambil menyebut Melayu menyebabkan bangsa lain tidak selesa.

“Sedangkan ‘khazanah’ di Malaysia ini dipenuhi orang Cina. Ini kerana mereka lebih kaya daripada masyarakat Melayu,” katanya.

Beliau turut menegaskan dasar perjuangan yang dilaksanakan Kelantan selama ini tidak sedikitpun melakukan penindasan kepada masyarakat lain selain Melayu.

Menurutnya, mengekalkan keharmonian semua kaum sentiasa diamalkan manakala konsep semua bersaudara diterapkan dan sebab itu Kelantan berjaya mengekalkan keharmonian pelbagai kaum sehingga kini.

Katanya, keunikan masyarakat Cina Kelantan dapat dilihat dengan cara pertuturan dialek Kelantan yang fasih, kebudayaan, percakapan, makanan dan sebagainya yang tidak terdapat di mana-mana negeri lain.

“Di Kelantan beberapa sekolah jenis kebangsaan Cina lebih ramai menerima pelajar Melayu termasuk cucu-cucu saya kerana keharmonian yang diamalkan,” katanya.