PASIR MAS – Empat peragut berputih mata apabila cubaan ragut dan samun yang dilakukan ke atas seorang warga emas gagal, setelah mangsa bertindak nekad menghalang suspek daripada mengambil wang hasil jualan, kira-kira jam 1.15 petang, Ahad lalu.

Mangsa yang juga penjaja telur, Ibrahim Mamat, 61, sempat menyelamatkan beg pinggang yang berisi RM3,000 hasil jualan telur di sekitar Kubang Kerian, namun tercedera akibat mengelak daripada disamun.

Ibrahim berkata, kejadian bermula apabila dia yang berada berdekatan lori miliknya, didatangi dua lelaki manakala dua lagi rakan suspek menunggu dalam Proton Iswara berwarna hijau.

“Seorang daripada suspek membuka pintu lori dan berpura-pura bertanya mengenai jualan telur, namun sejurus kemudian bertindak ganas dengan meragut beg yang dililit di pinggang.

“Manakala seorang lagi rakannya menyerang saya dari arah belakang, seterusnya bertindak menikam di belakang badan,” katanya ketika ditemui di Kampung Banggol Petaling, semalam.

Ibrahim yang turut tercedera di tangan kiri akibat mengelak daripada terus dicederakan peragut berkata, dia terus menjerit dan meminta pertolongan orang ramai.

Dia bersyukur kerana jeritannya berjaya menyelamatkannya malah menyebabkan dua peragut melarikan diri tanpa sempat mengambil beg yang dililit di pinggangnya.

Menurutnya, orang ramai yang prihatin menghantarnya ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) untuk menerima rawatan lanjut.

“Alhamdulillah, saya terselamat daripada cubaan samun tersebut dan kesan tikaman sedalam tiga sentimeter di bahagian belakang badan kini beransur pulih.

“Orang ramai yang berada di tempat kejadian sempat mencatat nombor pendaftaran kenderaan yang dinaiki suspek, namun hasil pemeriksaan mendapati nombor berkenaan adalah palsu,” katanya.

Ibrahim berkata, dia dan anak-anaknya membuat laporan di Balai Polis Kubang Kerian kira-kira jam 11 malam hari yang sama.