PASIR MAS - Kasih guru terhadap anak muridnya diterjemahkan melalui makanan apabila mereka memasak sendiri hidangan untuk dijamu kepada calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di Sekolah Kebangsaan (SK) Lemal.

Hidangan tersebut disediakan oleh 16 guru yang merupakan tenaga pengajar murid darjah enam.

Kesemua proses penyediaan makanan bermula dari membeli bahan, memasak sehinggalah mencuci pinggan mangkuk dilakukan oleh guru berkenaan secara gotong-royong.

Menariknya, hidangan itu disediakan hasil daripada wang tabungan yang dikumpul oleh guru-guru berkenaan untuk dijamu kepada calon UPSR sebagai tanda sokongan kepada mereka.

Guru Besar, Zakaria Sulaiman berkata, penyediaan makanan itu telah dimulakan sejak hari pertama calon-calon UPSR menduduki peperiksaan awam itu.

"Ini merupakan inisiatif yang diambil oleh pihak sekolah dalam mengukuhkan lagi hubungan antara guru dengan murid," katanya.

Menurutnya, program berkenaan merupakan salah satu bentuk penzahiran izin ilmu dari guru kepada anak didiknya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUANTAN - Seorang murid Orang Asli Sekolah Kebangsaan (SK) Paya Bungor di sini yang kisahnya terpaksa dijemput guru untuk menduduki peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) mengaku pakaian seragam sekolah miliknya basah menyebabkan tidak hadir ke sekolah pagi, Isnin lalu.
  • KOTA KINABALU - Peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di lima sekolah di daerah Beaufort, kira-kira 90 kilometer dari sini, berjalan seperti biasa meskipun sekolah berkenaan dilanda banjir.
  • ULU JEMPOL - Ibu bapa dan guru-guru Sekolah Kebangsaan (SK) LKTP Felda Ulu Jempol di sini, mengadakan majlis bacaan Yasin selama empat hari berturut-turut bagi mengiringi anak-anak tahun 6 menghadapi peperiksaan UPSR.
  • KUALA TERENGGANU - Seramai lapan calon terpaksa menjawab peperiksaan UPSR di empat hospital di negeri ini melibatkan Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Hospital Dungun, Hospital Kemaman dan Hospital Hulu Terengganu.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.