PONTIAN - Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Johor Selatan mencadangkan agar kerajaan menetapkan harga peralatan memancing dan menangkap ikan yang ketika ini bergantung sepenuhnya kepada peruncit dan peniaga.

Pengerusinya, Azli Mohamad Aziz berkata, harga peralatan memancing dan menangkap ikan yang semakin meningkat amat membebankan golongan nelayan.

Sedangkan katanya, peralatan itu amat diperlukan nelayan untuk mencari rezeki di laut.

“Nelayan pantai yang mempunyai bot kecil kerap berdepan jaring rosak dan terpaksa beli dengan harga baharu yang agak tinggi. Mereka tidak mempunyai pilihan lain selain membeli jaring tersebut kerana jika tidak, bagaimana mereka hendak menangkap ikan?," katanya.

Dalam pada masa sama, Azli berpendapat, cadangan penetapan harga runcit bagi ikan kembung adalah tidak relevan.

“Bukan hari-hari dapat tangkap ikan kembung. Berilah sedikit ruang kepada nelayan terutama kepada nelayan kecil untuk jual hasil mereka,” katanya.

Beliau berkata, penetapan harga lebih baik dilaksanakan untuk peralatan menangkap ikan kerana ia lebih memberi manfaat kepada nelayan.

“Lebih baik bantu nelayan dahulu dengan tetapkan harga peralatan yang meningkat setiap bulan. Jika harga peralatan sudah ditetapkan, mudah bagi nelayan untuk turun ke laut.

Jadi hasil tangkapan juga akan meningkat,” katanya.

Azli turut meminta kementerian dan agensi kerajaan yang terlibat dengan cadangan penetapan harga runcit ikan kembung segera berbincang dan mencari penyelesaian terbaik agar tidak membebankan nelayan.

“Kami di PNK Johor Selatan sedang berusaha untuk memasarkan ikan segar terus kepada pembeli. Kami mahu mewujudkan pasar-pasar ikan di lokasi tumpuan,” katanya.

Bagi nelayan, Sameon Ahmad, 49, kenaikan harga peralatan menangkap ikan seperti pukat hanyut, timah dan jaring membebankan nelayan pantai yang memiliki bot kecil.

“Jadi penetapan harga untuk peralatan menangkap ikan adalah sangat baik untuk kami,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA TERENGGANU - Setelah hampir dua jam bertarung nyawa dilambung ombak setinggi lima meter, dua nelayan akhirnya berjaya diselamatkan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim), kira-kira empat batu nautika dari Pulau Kapas, di sini, malam tadi.
  • GEORGETOWN - Seorang nelayan mengalami trauma apabila bot dan pukatnya tersangkut pada boya yang dipasang di kawasan tambakan laut di Bayan Baru di sini.
  • SEKINCHAN - Kira-kira 100 nelayan pesisir pantai di Sungai Nibong dan Pasir Panjang di sini, mendakwa sumber pendapatan mereka terjejas teruk berikutan aktiviti penangkapan ikan oleh nelayan warga asing, sejak empat bulan lalu.
  • KAMPUNG GAJAH - Lebih 80 nelayan darat di Perak Tengah khususnya di kawasan Kampung Gajah bakal kehilangan sumber pendapatan akibat ancaman pokok keladi bunting yang memenuhi kawasan lombong itu.
  • KEMAMAN - Tiga nelayan asing yang menggunakan taktik memalsukan dokumen pengenalan bot untuk menceroboh dan menangkap gamat serta ikan secara haram berjaya ditumpaskan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Wilayah Timur.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.