PONTIAN - Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Johor Selatan mencadangkan agar kerajaan menetapkan harga peralatan memancing dan menangkap ikan yang ketika ini bergantung sepenuhnya kepada peruncit dan peniaga.

Pengerusinya, Azli Mohamad Aziz berkata, harga peralatan memancing dan menangkap ikan yang semakin meningkat amat membebankan golongan nelayan.

Sedangkan katanya, peralatan itu amat diperlukan nelayan untuk mencari rezeki di laut.

“Nelayan pantai yang mempunyai bot kecil kerap berdepan jaring rosak dan terpaksa beli dengan harga baharu yang agak tinggi. Mereka tidak mempunyai pilihan lain selain membeli jaring tersebut kerana jika tidak, bagaimana mereka hendak menangkap ikan?," katanya.

Dalam pada masa sama, Azli berpendapat, cadangan penetapan harga runcit bagi ikan kembung adalah tidak relevan.

“Bukan hari-hari dapat tangkap ikan kembung. Berilah sedikit ruang kepada nelayan terutama kepada nelayan kecil untuk jual hasil mereka,” katanya.

Beliau berkata, penetapan harga lebih baik dilaksanakan untuk peralatan menangkap ikan kerana ia lebih memberi manfaat kepada nelayan.

“Lebih baik bantu nelayan dahulu dengan tetapkan harga peralatan yang meningkat setiap bulan. Jika harga peralatan sudah ditetapkan, mudah bagi nelayan untuk turun ke laut.

Jadi hasil tangkapan juga akan meningkat,” katanya.

Azli turut meminta kementerian dan agensi kerajaan yang terlibat dengan cadangan penetapan harga runcit ikan kembung segera berbincang dan mencari penyelesaian terbaik agar tidak membebankan nelayan.

“Kami di PNK Johor Selatan sedang berusaha untuk memasarkan ikan segar terus kepada pembeli. Kami mahu mewujudkan pasar-pasar ikan di lokasi tumpuan,” katanya.

Bagi nelayan, Sameon Ahmad, 49, kenaikan harga peralatan menangkap ikan seperti pukat hanyut, timah dan jaring membebankan nelayan pantai yang memiliki bot kecil.

“Jadi penetapan harga untuk peralatan menangkap ikan adalah sangat baik untuk kami,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SABAK BERNAM - Nelayan dan pemancing laut dalam kesal dengan tindakan pencerobohan beberapa bot pukat tunda menjalankan aktiviti penangkapan ikan di kawasan larangan.
  • PONTIAN - Keluarga nelayan dari Kampung Pulai Sebatang, Pontian berharap agar Mahabob Hasimat, 54 yang kini ditahan pihak berkuasa Indonesia atas dakwaan menceroboh perairan negara itu pada 11 Julai lalu, agar segera dibebaskan.
  • KUALA TERENGGANU - Hanya sebahagian kecil daripada 8,200 nelayan di Terengganu masih turun ke laut untuk menangkap ikan sepanjang musim tengkujuh, kata Pengarah Perikanan Terengganu Zawawi Ali.
  • LUMUT - [VIDEO] Tindakan pantas dua anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) berjaya menyelamatkan seorang nelayan yang terjatuh dari bot di perairan Lumut berhampiran Pangkalan TLDM, di sini, hari ini.
  • KUALA NERUS - EPIC Berhad dan Etiqa memperuntukkan RM259,800 bagi sumbangan wang tunai dan barangan keperluan harian kepada 866 orang nelayan dan buruh di kawasan Dun Seberang Takir di sini hari ini.