FILEM yang diadaptasi dari kisah benar, barangkali bukan fenomena baru dalam hiburan layar perak.

Terbaru, filem The Conjuring yang berasaskan kisah benar keluarga Perron yang mendakwa mengalami kes rasukan hantu pada era 1970-an.

Dengan usahasama New Line Cinema, filem ini diinspirasikan daripada fail kes pasangan ahli dermatologi iaitu Ed dan Lorraine Warren.  

The Conjuring dibintangi oleh calon Anugerah Academy iaitu Vera Farmiga dan Patrick Wilson sebagai Warrens dan Ron Livingston serta Lili Taylor sebagai Roger dan Carolyn Perron, iaitu tuan rumah.

Bersesuaian dengan genre sebagai sebuah filem seram dan suspens, seawal pembukaan lagi, penonton sudah disajikan dengan mood seram, biarpun hanya bercerita mengenai keluarga ini sahaja.

Ia seterusnya membawa penonton melihat mereka berpindah ke sebuah rumah yang sebenarnya menyimpan sebuah kisah ngeri yang bakal mengubah kehidupan mereka keseluruhannya.

Biarpun dilihat seakan-akan cerita Panaromal Activity pada mulanya, namun tatkala cerita semakin menghampiri kemuncaknya, penonton mula dikejutkan dengan kehadiran entiti yang menakutkan yang bisa membuatkan bulu roma meremang.

Apatah lagi, misteri demi misteri yang berlaku di dalam rumah tersebut seakan tidak dapat dirungkaikan dan serangan demi serangan mula berlaku.

Maka daripada situ, timbullah segala persoalan mengapa mereka menjadi sasaran serangan dan apakah yang sebenarnya berlaku di rumah tersebut.

Lakonan meyakinkan

Lebih menarik, kejadian seram ini bukan sahaja dialami oleh keluarga yang menetap di rumah itu sahaja, tetapi juga bagi pasangan penyiasat paranormal yang turut melalui episod menyeramkan sepanjang kerjaya mereka.

Namun, setelah penyiasatan demi penyiasatan dilakukan, mereka mula menemui kunci kepada segala persoalan yang berlegar-legar di fikiran.

Secara keseluruhan, filem ini memang menarik untuk ditonton, apatah lagi kehadiran Mackenzie Foy, banyak membuatkan penonton rasa tertarik dengan renungan matanya.

Begitu juga dengan pelakon-pelakon lain yang menjayakan watak mereka dengan begitu baik.

Misteri rumah lama

Filem The Conjuring mengisahkan sebuah kisah benar yang berlaku dan sangat menakutkan. Ia menceritakan tentang bagaimana penyiasat paranormal terkenal di seluruh dunia iaitu Ed dan Lorraine Warren telah dipanggil untuk membantu keluarga yang diganggu hantu di sebuah rumah ladang terpencil.

Terpaksa berdepan dengan sebuah entiti jahat berkuasa, Warrens mendapati diri mereka terperangkap dalam kes yang paling menakutkan dalam hidup mereka.

Apa sebenarnya berlaku di rumah tersebut? Apakah rahsia tersembunyi?

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.