SENTIASA
BERHUBUNG
KUALA LUMPUR - Pasukan penyiasat Malaysia tiba di Palais de Justice di Paris pada Isnin untuk berbincang dengan pegawai Perancis mengenai perkembangan terkini susulan penemuan serpihan pesawat MH370, menurut agensi berita, Agence France-Presse (AFP).
PUTRAJAYA - Pengarah Bahagian Operasi Khas Suruhanjaya Pencegahan Malaysia (SPRM), Datuk Bahri Mohamad Zin menegaskan kebocoran dokumen siasatan terhadap SRC International Sdn Bhd, sebuah entiti milik 1MDB, tidak melibatkan pihaknya.
PARTI pembangkang membuat bising berhubung keputusan Perdana Menteri melantik 4 Ahli Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) sebagai menteri dan timbalan menteri dalam rombakan Kabinet baru-baru ini.
SHAH ALAM - [DIKEMASKINI] Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin menjelaskan beliau tidak tahu apa yang dibincangkan oleh bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semasa menghadap Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar di Istana Bukit Serene pada Ahad lalu.
KOTA BHARU - Umpama diberi nyawa kedua buat seorang pekerja kedai perabot selepas terlepas dari hukuman mati kerana tuduhan mengedar dadah di Mahkamah Tinggi Kota Bharu, hari ini.
SHAH ALAM - [DIKEMASKINI] Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan kemasukan dana sebanyak RM2.6 bilion ke dalam akaun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak adalah sumbangan penderma.
KUALA LUMPUR - 1Malaysia Development Bhd (1MDB) berkata, prosiding Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) telah ditangguhkan kepada satu tarikh lain.
KUALA LUMPUR - Proses menentukan sama ada flaperon yang ditemui di Pulau Reunion di Lautan Hindi adalah daripada pesawat Malaysia Airlines Penerbangan MH370 akan dilakukan di Toulouse, Perancis, Rabu ini.
SHAH ALAM - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak wajar memanggil segera persidangan khas Dewan Rakyat untuk merungkai pelbagai kemelut skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pasca penstrukturan kabinet kerajaan.
5
Pilihan Editor
     
BISNES
"TERDAPAT 60 jenama francais tempatan yang berjaya menembusi 55 negara sehingga hari ini dan pencapaian ini merupakan satu kebanggaan kepada kita,” kata Setiausaha Agung Persatuan Francais Malaysia (MFA), Mohamad Shukri Salleh.
 • MALAYSIA begitu kaya dengan pelbagai khazanah alam yang nilainya sangat tinggi terutamanya untuk kesihatan badan.
 • MEMBUANG jauh perasaan rendah diri dalam dirinya, Ketua Pegawai Eksekutif Poto Travel & Tours Sdn Bhd, Ab Rahman Mohd Ali pernah bergelar seorang konduktor bas mini pada awal 1980-an.
 • DALAM menangani masalah-masalah yang dihadapi peminjam-peminjam bank kini berhadapan kes-kes yang berbau penipuan secara licik. Ini adalah kes-kes yang melibatkan skim time-sharing.
 • PADA awal Jun lalu, Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) bersama Bantah TPPA memulakan kempen 'Jangan Jual Negara' untuk memberi penerangan kepada golongan akar umbi mengenai perundingan perjanjian Trans-Pasifik (TPP) yang dijangka diselesaikan dalam masa yang terdekat.
 • "TERDAPAT 60 jenama francais tempatan yang berjaya menembusi 55 negara sehingga hari ini dan pencapaian ini merupakan satu kebanggaan kepada kita,” kata Setiausaha Agung Persatuan Francais Malaysia (MFA), Mohamad Shukri Salleh.
 • PROTECH Nutrition Sdn Bhd (Protech Nutrition), berjaya menjual 2,400 kotak jus pelangsing Caboless, keluarannya sejak dilancarkan pertengahan Februari lalu.
 • SEMBILAN tahun bekerja sebagai pegawai khidmat pelanggan di salah sebuah syarikat swasta, Norazlin Osman mengambil keputusan untuk berhenti kerja bagi menjaga empat anaknya.
 • BIASANYA sate akan dibakar di kawasan terbuka menggunakan arang yang boleh menyebabkan asap, habuk atau minyak yang mungkin terpercik.
 • ASTRO, peneraju kandungan sukan tanahair, mengumumkan pelancaran saluran WWE Network, Setanta Sports HD dan Cricket HD dalam usaha membawakan liputan tanpa henti kepada peminat sukan di Malaysia.
 • SYARIKAT produk kesihatan, dR Rozmey Group (dRG) menjangkakan jualan produknya akan meningkat 20 peratus iaitu purata 40,000 kotak sebulan pada tahun ini berbanding hanya 30,000 kotak pada tahun sebelumnya.
 • MUNGKIN bagi pengguna iPhone dan iPad, nama iPhoneFix sudah biasa menjadi buat mereka dalam menyediakan perkhidmatan membaiki telefon pintar tersebut.
 • KUMPULAN Public Bank mencapai keuntungan meningkat 14.2 peratus dalam keuntungan bersih milik pemegang-pemegang saham bagi setengah tahun pertama 2015.
 • AIRASIA mengumpul dana untuk Majlis Kanser Nasional Malaysia (Makna) melalui kempen #AirAsiaMakna.
 • BANK Rakyat cawangan Arau yang dinobatkan antara tiga cawangan berprestasi terbaik di seluruh negara pada tahun ini beriltizam untuk terus mengekalkan kedudukan tersebut.
 • "KAMI berniaga kerana ALLAH SWT." Itu luahan pemilik bersama syarikat Gadgets World 666, Mohd Kamarulhuda Mohd Kamal mengenai perniagaan yang 10 tahun usianya.
 • POS Malaysia Berhad (Pos Malaysia) mengeluarkan setem khas yang menampilkan siri mutiara indah yang menggambarkan keunikan mutiara ‘South Sea' yang boleh didapati bermula semalam.
 • AMFIRST Real Estate Investment Trust (AmFirst Reit) mendapat kelulusan pemegang untuk menambah saiz dana sedia ada daripada 686.4 juta unit kepada 823.68 juta unit.
 • MALAYSIA tidak akan menandatangani sebarang perjanjian berkaitan perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) dalam mesyuarat peringkat menteri TPP di Hawaii, Amerika Syarikat, yang berlangsung empat hari, berakhir Jumaat ini.
 • PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menggesa syarikat yang beroperasi di Mitsui Outlet Park (MOP) KLIA di sini, yang juga antara Projek Permulaan (EPP), menawarkan harga paling rendah bagi menarik lebih ramai pelanggan.
 • JUMLAH perdagangan Malaysia-Jerman yang mencecah paras tinggi €10.9 bilion (€1 = RM4.22) tahun lepas dijangka berkembang antara lima dan tujuh peratus lagi tahun ini, kata Dewan Perniagaan dan Industri Malaysia-Jerman (MGCC).
 • SEDAP dan mudah disediakan menjadikan sate kebab semakin popular dan digemari pelbagai peringkat usia di negara ini. Ia dijadikan sebagai makanan alternatif kepada ibu bapa atau bujang yang mahu menyediakan juadah mudah dan cepat untuk disediakan.
 • MALAYSIA Airports Holding Bhd (MAHB) memberi jaminan terminal, parkir dan laluan pesawat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) selamat untuk beroperasi.
 • KETIDAKSTABILAN politik di negara ini menggusarkan pelabur asing untuk membuat pelaburan baharu di Malaysia ekoran rombakan Kabinet dan pengguguran Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri.
 • LEBIH 300 peluang pekerjaan bakal diwujudkan oleh IKEA Malaysia berikutan pembukaan cawangan baharunya di Cheras pada akhir tahun ini.
 • AIRASIA X Bhd, syarikat penerbangan tambang rendah jarak jauh terkemuka, akan memulakan penerbangan empat kali seminggu dari Kuala Lumpur ke Sapporo, Jepun mulai 1 Oktober ini.
 • VIDEO aplikasi 'Dubsmash' yang kini menjadi kegilaan warga netizen di laman Facebook dan Instagram sejak kebelakangan ini dilihat sebagai platform untuk mengurangkan tekanan.
 • MALAYAN Banking Bhd (Maybank) yakin Asean akan menjadi lokasi pertumbuhan bagi syarikat permulaan teknologi kerana lebih apabila lebih banyak perniagaan di rantau ini berusaha memperluaskan kegunaan digital dan meningkatkan pendapatan mereka menerusi saluran bukan tradisional.
 • BAGI penggemar yogurt sejuk beku pasti nama Tutti Frutti tidak asing lagi tatkala membayangkan kesegarannya terutama ketika cuaca panas untuk membasahkan tekak dengan kesejukannya.
 • INSTITUT Automotif Malaysia (MAI) dan Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) menjalin kerjasama dalam usaha meningkatkan keupayaan daya saing peniaga automotif tempatan menerusi Program Peningkatan Keusahawanan Peniaga (DEEP).
 • INSTITUTE of the Motor Industry (IMI) dari United Kingdom mengumumkan hasrat berganding bahu dengan kerajaan Malaysia untuk membangunkan versi antarabangsa bagi satu daripada kelayakan...
 • ANAK syarikat milik penuh Destini Bhd, Destini Aviation Sdn Bhd, memeterai perjanjian kerjasama dengan AirAsia Bhd bagi cadangan kerja-kerja penyumberan luar.
 • MALAYSIA menduduki tempat ketiga dalam pertumbuhan beli-belah mudah alih di Asia Pasifik, di belakang Taiwan dan India, demikian menurut Kajian Beli-Belah Mudah Alih oleh MasterCard.
 • “TIADA istilah perubatan Islam seperti yang disebutkan, demikian kenyataan Profesor di Jabatan Fiqh dan Usul Fiqh, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Profesor Emeritus Datuk Dr Mahmood Zuhdi Abdul Majid ketika ditanya mengenai rawatan bekam yang didakwa sebagai perubatan Islam.
 • MALAYSIA cenderung memakai sistem dan teknologi lama atau yang tidak tepat di mana ia tidak memenuhi keperluan masa depan negara.
 • SELEPAS menjadi institusi perbankan Islam sepenuhnya pada 1 Julai lalu, Agrobank komited menyediakan lebih banyak produk pembiayaan baharu berlandaskan prinsip Islam yang sesuai dengan kehendak semasa pelanggan dalam sektor pertanian bagi merancakkan usaha meningkatkan pengeluaran dan produktiviti hasil pertanian negara.
 • KOMITED dengan objektif membantu usahawan Melayu Selangor, Kelab Usahawan Selangor (Kusel) akan melancarkan 50 buah trak makanan (food truck) yang dimiliki usahawannya dalam masa terdekat.
 • AIRASIA dan AirAsia X mengumumkan potongan istimewa 20 peratus daripada tambang asas bagi semua tempat duduk dan semua penerbangan* bagi kedua-dua kumpulan syarikat penerbangan tersebut dalam satu tawaran eksklusif yang berlangsung selama seminggu bersempena bermulanya kempen sambutan 300 juta tetamu.
 • KUALA LUMPUR - "Anda order dan kami akan hantar kepada orang tersayang anda di mana sahaja mereka berada. Ia akan dapat mengeratkan lagi hubungan anda dengan orang tersayang".
 • BERMULA dengan menjalankan kerja-kerja pembekalan barangan kepada pejabat-pejabat sekolah di sekitar Klang, syarikat Jom Printing milik Mohd Hilli Fahmi Md Asri, 32, ditubuhkan pada 2010.
 • DOMMAL Food Services Sdn Bhd menjangkakan membuka lagi 15 cawangan Domino’s Pizza menjelang akhir 2015 dengan modal (Capex) dianggarkan sejumlah RM500,000 bagi setiap premis.
 • BAGI memudahkan jemaah haji dan umrah dilindungi daripada bakteria dan jangkitan penyakit lain, Orifix Sdn Bhd (Orifix) mengeluarkan produk yang memenuhi keperluan golongan tersebut.
 • MALANG tidak berbau. Itu ungkapan yang sering kita dengar setiap kali berlaku kejadian tidak diingini. Begitu juga dengan kebakaran, ramai tidak sedar dengan kejadian itu kerana tanda-tandanya tidak begitu jelas..
 • PERUSAHAAN Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua), tidak menolak kemungkinan untuk menyemak semula harga kenderaannya, Perodua Axia, jika ringgit menunjukkan penurunan berterusan.
 • TELEKOM Malaysia Bhd (TM) akan terus memupuk budaya transformasi dan inovasi dalam organisasinya.
 • MELBOURNE - Bank Negara Malaysia (BNM) akan mengetuai satu delegasi ke Forum Perkhidmatan Kewangan Australia-Malaysia pertama selama tiga hari Ogos depan.
 • DENGAN perkembangan gaya hidup yang pantas, kebanyakan kita sering terperangkap dengan kerja-kerja harian sehingga meninggalkan masa dan tenaga yang singkat untuk memberi tumpuan kepada insan tersayang.
 • MEMULAKAN perniagaan dengan menjual produk wangian pada 2010, Munif Hijjaz Marketing Sdn Bhd (Munif Hijjaz), mengorak selangkah lagi dengan memberi tumpuan kepada segmen makanan.
 • JENAMA fesyen Muslimah, MarQueen baharu sahaja menjengah pasaran dengan Adeeva (Slanting Cut Blouse) dan dua koleksi eksklusif Aidilfitri iaitu Ardani dan Adonia.
 • MALINDO Air menawarkan jualan Pra-Merdeka istimewa bagi laluan domestik dan serantau dengan tambang sehala terangkum sehingga serendah RM59.
 • “INDUSTRI koko di negara ini masih lagi relevan dan akan terus berkembang dengan permintaan yang semakin meningkat, demikian jawapan Ketua Pengarah, Lembaga Koko Malaysia (LKM), Datuk Dr Lee Choon Hui.
 • RANGKAIAN produk makanan Perfect Food Sdn Bhd’s di bawah jenama Julie’s menjangkakan menembusi 100 negara pada lima tahun akan datang dan setakat ini, jenama biskut itu kini berada di 72 negara termasuklah Amerika Syarikat (AS).
 • PENGELUAR beg tangan bermotifkan batik dan tekat, Sakura Malaysia Sdn Bhd (Sakura Malaysia) menyasarkan Eropah dan Dubai untuk mengembangkan perniagaannya pada tahun hadapan.
 • MAYBANK Investment Bank (Maybank IB) terpilih sebagai Bank Pelaburan Terbaik di Malaysia pada Anugerah Kecemerlangan Euromoney 2015.
 • DIGI Telecommunications Sdn Bhd akan mengembangkan liputan 4G, jalur lebar kelajuan tingginya, ke Samarahan dan Sibu pada akhir tahun ini, kata Ketua Wilayah Sarawaknya, Benny Wee.
 • KEBIASAANNYA hamper raya disediakan kebanyakan pasar raya besar seperti Giant, Tesco atau Mydin, dijual dengan harga murah dan disertakan pelbagai produk keluaran syarikat berkenaan.
 • PENGILANG dan pembekal kemeja T, Colour Retail Sdn Bhd (Colour Retail) akan mengeluarkan dua produk baharu iaitu baju T berpotongan lengan tiga suku (raglan tee) untuk kanak-kanak dan rompers bayi jenama Eight Square, selepas Aidilfitri.
 • ZAWARA Sdn Bhd (Zawara) menerusi Zawara Coffee berhasrat mengembangkan operasi perniagaan kedai kopinya menerusi rangkaian francais pada masa akan datang.
 • AIRASIA akan memulakan penerbangan terus tiga kali seminggu laluan Kuala Lumpur-Maldives bermula 22 Oktober, 2015.
 • KILANG roti, TKS Food & Bakery mengeluarkan 20,000 bungkusan sebulan bagi menampung permintaan bakeri di seluruh Selangor.
 • SEBAGAI makanan ruji di negara ini, dianggarkan sebanyak 90 hingga 100 kilogram beras diambil dalam masa setahun.
 • PENGERUSI Felda, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad berkata, cadangan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) untuk melabur di Indonesia bertujuan memperluas sektor perladangannya.
 • CIMB Group melantik Datuk Mohd Nasir Ahmad dan Datuk Lee Kok Kwan sebagai pengarah CIMB Group dan CIMB Bank, berkuat kuasa hari ini.
 • PADA laman Facebook, news feed merupakan salah satu komponen utama, di mana melaluinya pengguna boleh mengikuti pelbagai kemaskini rakan-rakan, serta perkongsian daripada rakan-rakan serta pages dengan mudah.
 • TELEKOM Malaysia (TM) memperkenalkan aplikasi HyppMe pada tahun lalu, dan boleh dikatakan pemasaran untuknya tidak begitu meluas.
 • BEBERAPA bulan lalu, Microsoft menawarkan versi Preview untuk Office 2016 Mac. Microsoft juga secara rasminya melancarkan versi akhir produk berkenaan, sekaligus membolehkan pengguna Mac OS X mendapat dan menggunakan perisian Office generasi baru ini.
 • PADA 31 Mac 2015, pertubuhan bukan kerajaan, Bela Tani dan Jaringan Nelayan Pantai Semenanjung Malaysia (Jaring) mengeluarkan kenyataan bersama yang meminta kerajaan 'menolak sebarang usaha ke arah Kolonisasi Korporat terhadap industri pertanian negara' melalui perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) serta melindungi Dasar Sekuriti Jaminan Makanan Negara dan mempromosi usaha-usaha ke arah mempertahankan Kedaulatan Makanan Negara.
 • SAMSUNG merupakan syarikat yang memfokuskan kepada arena realiti-maya (virtual-reality), dan memperkenalkan Gear VR pada tahun lalu.
 • SEBAHAGIAN peniaga kecil memilih untuk tidak mendaftar perniagaan bagi mengelak daripada dikenakan cukai perniagaan, kata Ketua Eksekutif SME Corporation Malaysia Datuk Hafsah Hashim.
 • SYARIKAT Ana Edar Sdn Bhd melancarkan produk baharu Gojes by Qaseh Gold, sesuai untuk mereka yang mengambil berat kesihatan dan kecantikan dalaman.
 • BERPENGALAMAN selama 15 tahun dalam bidang telekomunikasi mendorong Shafiee Saleh, mewujudkan kad prabayar untuk memudahkan pelajar sekolah menengah dan rendah berhubung dengan keluarga.
 • SETAHUN menjalankan perniagaan secara atas talian (online) telekung Siti Khadijah (SK) di Indonesia, pemilik Siti Khadijah Apparel Sdn Bhd (SKA), Padzilah Enda Sulaiman nekad membuka butik bagi menembusi pasaran negara tersebut awal Julai lalu.
 • SMART Reader Worldwide Sdn Bhd merancang‎ melebarkan sayapnya sehingga ke Nigeria, Hong Kong dan China dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang, kata Pengarah Eksekutifnya, Kevan Ong.
 • SYARIKAT simulator pesawat, Aviax Ventures Sdn Bhd (Aviax) menjangka meluaskan operasi perniagaan simulator yang merupakan entiti baharu di negara ini bagi memberi peluang kepada orang ramai merasai mengendalikan pesawat komersial.
 • SYARIKAT rangkaian produk kosmetik D’Herbs Holdings (M) Sdn Bhd (D’Herbs) akan mengeluarkan 10 produk baharu antaranya minuman kesihatan, produk kecantikan dan penjagaan kesihatan menjelang akhir tahun ini.
 • BAJU Melayu dan baju kurung menjadi satu kemestian setiap kali menyambut Hari Raya Aidilfitri walaupun pengguna kini mempunyai pelbagai alternatif pakaian lain seperti dress dan jubah.
 • FELDA Global Ventures Holdings Bhd (FGV) yakin dapat mengukuhkan kedudukan pasarannya sebagai pemimpin dalam sektor hiliran berasaskan sawit di Asia.
 • JENAMA Nikon merupakan singkatan bagi Nikon Corporation atau Nikon Corp yang amat sinonim dengan rakyat Jepun. Mungkin ramai tidak mengetahui syarikat ini merupakan sebahagian daripada syarikat konglomerat Kumpulan Mitsubishi.
 • LEMBAGA Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN), akan menutup semua pejabatnya di seluruh negara bersempena cuti Hari Raya Aidilfitri 2015.
 • KUALA LUMPUR - Maybank memperkenalkan penggunaan pengesahan biometrik bagi perbankan dalam talian melalui perkhidmatan 'Quick Touch' pada aplikasi Maybank2u.
 • SITI (bukan nama sebenar), berusia pertengahan 30-an mempunyai kerjaya dengan gaji hampir RM4,000 sebulan.
 • BERSESUAIAN dengan cuaca panas dan lembap sepanjang tahun, rakyat Malaysia lebih gemar berkemeja T kerana lebih selesa dengan cuaca dan fabrik kapas yang digunakan.
 • MELIHAT perkembangan teknologi dunia yang semakin maju, ia memacu peningkatan perdagangan pelbagai jenis produk melalui jualan atas talian (online).
 • SYARIKAT penerbangan tambang murah AirAsia, kembali memulakan semula penerbangan terus dari Kuala Lumpur ke Dhaka, pusat bandar Bangladesh dengan penerbangan sulungnya pada 10 Julai lalu.
 • SEORANG daripada tiga rakyat Malaysia mempunyai cita-cita untuk meningkatkan kemahiran mereka melalui kelayakan akademik yang baharu dalam tempoh lima tahun atas beberapa faktor.
 • BAGI yang tercari-cari karpet ala mewah dan eksklusif tetapi pada harga berpatutan, gedung tekstil Jakel Trading Sdn Bhd (Jakel) ada jawapannya.
 • CADANGAN Felda Global Ventures (FGV) untuk mengambil alih 37 peratus kepentingan ekuiti syarikat perladangan sawit ketiga terbesar Indonesia, PT Eagle High Plantation daripada Rajawali Group, dijangka mampu memberi keuntungan jangka masa panjang kepada syarikat itu hasil penerokaan pasaran baharu di negara berkenaan.
 • AIRASIA dan AirAsia X menggalakkan penumpang yang membuat perjalanan sepanjang tempoh sambutan Hari Raya Aidilfitri supaya melakukan pemeriksaan masuk sendiri dan tiba awal di lapangan terbang.
 • AGROBANK menggalakkan lebih ramai orang awam terutama kakitangan kerajaan, syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan swasta membeli tanah pertanian menerusi pembiayaan Hartani-i, berkonsepkan patuh syariah.
 • TERLAJAK laris. Tagline yang menjadi siulan daripada kanak-kanak sehingga dewasa. Ia begitu sinonim dengan pengasas D’Herbs Healthy Sdn Bhd (D’Herbs), Datuk Aliff Syukri Kamarzan.
 • SYARIKAT penerbangan tambang rendah, AirAsia telah menyambung semula penerbangan terusnya ke Dhaka dengan jumlah penumpang yang menggalakkan semasa penerbangan sulungnya semalam.
 • SUDAH menjadi kebiasaan melihat pelbagai jenis makanan segera di pasaran yang memudahkan pengguna untuk menyediakannya dalam masa singkat.
 • SAMSUNG hari ini melancarkan Samsung Gear VR yang terkini, telefon pintar yang dioptimumkan sepenuhnya, dijual pada harga RM799.
 • MALAYSIA Airlines (MAS) dan AirAsia hari ini mengumumkan pembatalan kesemua penerbangan keluar, masuk bagi Denpasar, Bali di Indonesia berikutan penutupan sementara Lapangan Terbang Antarabangsa Ngurah Rai akibat debu gunung berapi Raung di Jawa Timur.
 • KUALA LUMPUR - Honda Malaysia hari ini berkata 143,970 unit modelnya - City (Tahun pembuatan 2006-2012), Civic (2006-2011), Civic Hybrid (2007-2011) CR-V (2007-2011), Insight (2011-2012), Jazz (2009-2012) dan Stream (2007-2012), perlu menjalani pemeriksaan semula sebagai langkah untuk melindungi keselamatan pelanggan.
 • KUALA PILAH - Pasar basah merupakan premis perniagaan yang paling banyak diperiksa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) sepanjang tempoh pelaksanaan Ops Catut fasa II dari Januari hingga 8 Julai lalu.
 • PROTON Holdings Bhd (Proton) menawarkan 30 mata percuma pemeriksaan keselamatan untuk kereta nasional di semua pusat servis bertauliah mulai hari ini sehingga 31 Okt, 2015 bersempena dengan ulang tahun ke-30 syarikat itu.
 • PERBADANAN Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) menjana RM17.01 bilion melalui 29 aktiviti promosi perdagangan kelolaannya dalam tempoh lima bulan pertama tahun ini.
 • SHAH ALAM - Tesco Stores (Malaysia) Sdn Bhd akan membuka lapan pasar rayanya 24 jam untuk tiga hari bermula esok sempena sambutan Aidilfitri.
 • SEKTOR pos dan kurier negara disasarkan mengendalikan 1.0 bilion bungkusan setahun menjelang 2025, dipacu perkembangan pesat perniagaan dalam talian, demikian menurut Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).
 • PERSATUAN Pegawai Eksekutif Hasil Dalam Negeri (Exec LHDN) menyampaikan sumbangan kepada 420 pelajar Sekolah Kebangsaan Pasir Panjang (SKPP) Sekinchan.
COVER HARI INI
GST
PR1M
gempa bumi
Bancian Sinar

Tahukah anda mengenai pedofilia?

Lihat Keputusan


Biasiswa Karangkraf