KONTRAK Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas telah diperbaharui untuk tempoh tiga tahun, berkuat kuasa 1 April 2018.

Petronas dalam satu kenyataan hari ini berkata, Wan Zulkiflee mempunyai pengalaman yang luas dalam industri minyak dan gas negara, dan beliau telah berkhidmat dengan syarikat minyak dan gas nasional itu selama lebih daripada tiga dekad.

“Pengalaman meluas Wan Zulkiflee serta kejayaan beliau memimpin Petronas mengharungi pelbagai cabaran dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini akan memastikan Petronas terus menunjukkan prestasi yang cemerlang, seterusnya menyumbang kepada kemakmuran rakyat dan negara,” kata syarikat itu.

Wan Zulkiflee mula dilantik memegang jawatan tersebut pada 1 April 2015. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PETROLIAN Nasional Bhd (Petronas), yang merupakan pengeluar LNG ketiga terbesar dunia, menggesa pengeluar dan pengguna gas asli cecair (LNG) bekerjasama bagi menggalakkan pertumbuhan dan kemapanan industri berkenaan.
  • PETRONAS hari ini menafikan dakwaan seorang blogger bahawa syarikat merancang untuk memberhentikan 5,000 pekerja pada tahun depan dalam apa yang dikatakan sebagai satu lagi pusingan "pengurangan kakitangan" di seluruh kumpulan.
  • SYARIKAT petroleum nasional, Petronas akan terus meninjau peluang untuk mengembangkan kehadirannya di luar negara biarpun dalam senario kelemahan harga minyak global yang berpanjangan, kata Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Huluan, Datuk Mohd Anuar Taib.
  • PETROLIAM Nasional Bhd (Petronas) ketika ini memiliki 60 lapangan menghasilkan minyak dan gas di Sarawak yang mengeluarkan purata 850,000 tong minyak sehari, kata Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Datuk Wan Zulkiflee Wan Ariffin.