MALAYSIA Airports Holdings Bhd (MAHB) akan menyediakan 15 kaunter di barisan V dan W di Lapangan Terbang Antarabangsa  KL 2 (KLIA2) dengan kemudahan daftar masuk bagasi sendiri atau ‘self-baggage drop’ (SBD) antara 7 Januari dan 11 Februari, 2018.

"Kemudahan SBD adalah Scan&Fly oleh SITA, pakar terkemuka dalam teknologi maklumat dan komunikasi pengangkutan udara, boleh dinikmati oleh lebih daripada 25 juta penumpang AirAsia, yang melalui klia2 dalam setahun, tertakluk kepada kaunter daftar masuk syarikat penerbangan mereka, " katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pengarah Urusan MAHB Datuk Badlisham Ghazali berkata dengan sistem SBD di terminal itu, masa giliran mendaftar masuk bagasi kini boleh dikurangkan separuh dari masa sebelumnya daripada 2.5 minit bagi setiap penumpang sebelum ini kepada hanya satu minit bagi setiap penumpang sekarang ini.

"Inisiatif ini akan meningkatkan pengalaman perjalanan selaras dengan pertumbuhan kukuh dalam jumlah pergerakan penumpang dalam beberapa tahun kebelakangan ini," katanya.

Menurut MAHB, sehingga November 2017, KLIA2 mencatatkan 27.4 juta pergerakan penumpang.

Pelaksanaan SBD juga akan meningkatkan jumlah kendalian penumpang sejam semasa daftar masuk bagasi kepada 60 penumpang sejam dari purata 24 sebelumnya, katanya.

Katanya, semasa tempoh sebulan  pemasangan itu, penumpang dinasihatkan supaya berjumpa kakitangan lapangan terbang dan syarikat penerbangan di terminal untuk sebarang pertanyaan. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • Malaysia Airport Holdings Bhd (MAHB) berkata, keputusan untuk menyamakan kadar caj Perkhidmatan Penumpang (PSC) antara Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) bertujuan memudahkan persaingan yang lebih adil antara syarikat penerbangan yang beroperasi di kedua-dua terminal.
  • MALAYSIA Airports Holdings Berhad (MAHB) menyalurkan sumbangan RM98,170 kepada komuniti di sekitar lapangan terbang dalam usaha membantu golongan kurang bernasib baik untuk menjalani kehidupan lebih sempurna.
  • MALAYSIA Airports Holdings Berhad (MAHB) optimis Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), yang kini merupakan lapangan terbang ke-14 paling sibuk di dunia, dapat meningkatkan kedudukannya ke dalam senarai 10 yang paling sibuk pada 2018.
  • KUALA LUMPUR - Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) kini berusaha menarik lima syarikat penerbangan baharu, gabungan syarikat penerbangan penuh dan tambang rendah untuk menggunakan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).