GOASEAN, penyedia kandungan berbilang platform memeterai perjanjian dengan Discovery Networks Asia-Pacific (DNAP) untuk siaran program terbitannya ke seluruh Asia Tenggara, Taiwan dan Hong Kong melalui saluran Discovery Asia.

Ia sekali gus menambah satu lagi saluran kepada platform GoAsean, sebagai inisiatif gaya hidup kembara pertama menumpukan Asia Tenggara dan membolehkan program-programnya ditonton lebih ramai audiens di Asia Pasifik, serta menarik pelancong ke rantau ini.

Naib Presiden Kanan GoAsean, Edwin Raj berkata, kerjasama itu membolehkan GoAsean dekati dan beri inspirasi kepada ramai orang melancong ke Asia Tenggara.

"Discovery Asia adalah platform paling sesuai kepada GoAsean, selaku saluran pertama yang memberi tumpuan sepenuhnya kepada rantau Asia, manakala kami pula menumpukan kepada kembara, gaya hidup, makanan dan budaya Asia.

"Program-program kami juga seiring falsafah DNAP, iaitu membawakan hiburan dunia sebenar yang terbaik untuk dinikmati.

"Kedua-dua pihak boleh memanfaatkan sinergi daripada usaha sama ini untuk meningkatkan bilangan penonton dan menawarkan pengalaman yang bukan sahaja menarik dan menghiburkan tetapi juga pengetahuan kepada mereka," katanya dalam satu kenyataan.

Pengarah Pengkalan Kandungan Discovery Southeast Asia, Rohit Tharani berkata, ini merupakan kali pertama Discovery Southeast Asia melabur untuk kandungan kepelbagaian tempatan yang besar.

"Kandungan GoAsean beri daya tarikan tertentu dan secara langsung kepada penonton Asia Tenggara, Taiwan dan Hong Kong," katanya.

GoAsean diilhamkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika Malaysia menjadi pengerusi Asean pada 2015.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SIAPA sangka usahawan muda ini pernah diuji masalah kesihatan sehingga lumpuh separuh badan. Beliau yang ketika itu sedang menuntut dalam bidang Ijazah Doktor Falsafah Neuroscience ( Neurogenesis & Mental Health ) di Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN), Kings College London University, United Kingdom (UK), pada tahun 2012, tiba-tiba disahkan menghidap penyakit luar biasa yang digelar ‘Fibromyalgia’.
  • SIAPA sangka, produk sambal yang menjadi kegemaran masyarakat Malaysia sebagai pelengkap hidangan bagi mereka yang gemarkan makanan pedas, turut mendapat tempat di luar negara.
  • BIASANYA, untuk majlis perkahwinan, sudah menjadi trend bagi pihak keluarga menyediakan cenderahati kepada tetamu yang hadir, sama ada dalam bentuk makanan mahupun perhiasan sebagai tanda ingatan dan kenangan di majlis itu.
  • MUSIM durian antara musim yang dinanti-nantikan terutama bagi penggemar raja buah, malah ia juga merupakan lubuk rezeki bukan sahaja kepada penjual buah, tetapi juga peniaga lain.
  • CAMELLIA sinensis merupakan spesies tumbuhan yang daun dan pucuknya digunakan untuk membuat teh, dari daerah pergunungan Himalaya, India dan Burma.