INDUSTRI 4.0 adalah nama trend semasa untuk automasi dan pertukaran data dalam teknologi perkilangan. Ia termasuk sistem siber-fizikal, The Internet of Things (IoT), pengkomputeran awan dan pengkomputeran kognitif.

Industri 4.0 mewujudkan apa yang dikenali sebagai 'kilang pintar'. Di dalam kilang pintar berstruktur modular, sistem siber-fizikal memantau proses fizikal, mencipta satu salinan maya dunia fizikal dan membuat keputusan yang berpusat.

Lebih dari IoT, sistem siber-fizikal berkomunikasi dan bekerjasama antara satu sama lain dan juga dengan manusia dalam masa nyata, dan melalui Internet Perkhidmatan, kedua-dua perkhidmatan dalaman dan lintas organisasi ditawarkan dan digunakan oleh para peserta rantaian nilai.

Istilah Industri 4.0 berasal daripada sebuah projek dalam strategi berteknologi tinggi kerajaan Jerman, yang mempromosikan komputerisasi pembuatan. Istilah Industri 4.0 telah dihidupkan semula pada 2011 di Pameran Hannover.

Pada Oktober 2012 Kumpulan Kerja Industri 4.0 menyampaikan satu set cadangan pelaksanaan Industri 4.0 kepada kerajaan persekutuan Jerman. Ahli-ahli kumpulan pekerja Industri 4.0 diiktiraf sebagai bapa pengasas dan penggerak di sebalik Industri 4.0.

Terdapat empat prinsip reka bentuk dalam Industri 4.0. Prinsip-prinsip ini menyokong syarikat-syarikat dalam mengenal pasti dan melaksanakan senario Industri 4.0.

Prinsip pertama Interoperability: Keupayaan mesin, peranti, sensor, dan orang untuk menyambung dan berkomunikasi antara satu sama lain melalui Internet of Things (IoT) atau Internet of People (IoP). Menambah IoT akan mengautomatisasi proses itu secara lebih besar.

Prinsip kedua Ketelusan Maklumat: Keupayaan sistem maklumat untuk membuat salinan maya dunia fizikal. Ini memperkayakan model tumbuhan digital dengan data sensor. Ini perlu pengagregatan data sensor mentah ke maklumat konteks nilai tinggi.

Prinsip ketiga Bantuan Teknikal: Ada dua perkara. Pertama, keupayaan sistem bantuan untuk menyokong manusia dengan mengagregasikan dan menggambarkan maklumat secara komprehensif untuk membuat keputusan yang bermaklumat dan menyelesaikan masalah mendesak dengan segera.

Kedua, keupayaan sistem fizikal siber untuk secara fizikal menyokong manusia dengan menjalankan pelbagai tugas yang tidak menyenangkan, terlalu melelahkan, atau tidak selamat bagi rakan sekerja mereka.

Prinsip keempat Keputusan yang Terdesentralisasi: Keupayaan sistem fizikal siber untuk membuat keputusan sendiri dan melaksanakan tugas mereka secara autonomi yang mungkin. Hanya dalam hal pengecualian, gangguan, atau tujuan yang bertentangan, tugas yang diwakilkan ke tahap yang lebih tinggi.

Bunyinya begitu teknikal. Namun apa daya, dunia kini bercakap tentang ekonomi atas permintaan (on demand economy) Profesor Dr Mohd Hassan Mohd Osman bertanya, “Persoalan utama dalam ekonomi atas permintaan ialah apa yang harus dimiliki,  platform atau aset yang berkaitan?” Strategis media Tom Goodwin membenderangkan pemikiran kita dengan menulis, “Uber, syarikat teksi terbesar di dunia tidak mempunyai sebarang kenderaan.

Facebook, pemilik media paling popular di dunia, tidak mencipta kandungan media. Alibaba, peruncit paling bernilai, tidak mempunyai inventori. Airbnb, penyedia tempat menginap terbesar di dunia, tidak mempunyai hartanah”.

Dalam era Revolusi Industri 4.0, segmentasi pasaran tidak lagi berdasarkan kriteria demografi tetapi berdasarkan kepada kesanggupan untuk berkongsi data dan berinteraksi. Data berulang kali disebut oleh ramai orang yang terlibat dalam ekonomi digital masa kini sebagai bahan paling berharga menggantikan minyak.

Prof Hassan yang juga Timbalan Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan menjelaskan, apabila berlaku perubahan dari pemilikan (ownership) kepada capaian (access), dengan mengambil contoh UBER serta yang lain, maka perkongsian data (data sharing) akan menjadi bahagian penting dalam proposisi nilai (value proposition).

Ambil contoh, skim perkongsian kereta seperti Uber dan Grabcar, ia memerlukan integrasi maklumat peribadi dan maklumat kewangan daripada syarikat dalam sektor automotif, utiliti, komunikasi dan perbankan.

Salah satu impak yang ketara dalam Revolusi Industri 4.0 ialah pengurangan jangkaan hayat syarikat. Masa kini jangkaan hayat syarikat S&P 500 telah berkurang dari 60 tahun kepada 18 tahun. Impak kedua ialah tempoh yang makin singkat untuk entiti perniagaan baharu mendominasi pasaran dan mencapai pendapatan yang signifikan.

Facebook ambil masa 6 tahun untuk capai hasil jualan AS$1 bilion setahun, manakala Google memendekkan masa dengan ambil lima tahun sahaja.

Fahami perubahan supaya kita tidak lagi larut dalam acuan lama yang membelenggu jiwa saat dunia berubah dengan pantas dan cepat.


*Datuk Roslan Ab Hamid ialah Ketua Strategis dan Presiden Paul Penders International Sdn Bhd. Beliau boleh dihubungi di FB Roslan Ab Hamid