FOREST Secret Malaysia melancarkan produk kecantikan berasaskan herba daripada hutan hujan tropika menerusi jenama Forest Colour.

Pelancaran produk itu disempurnakan oleh Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim.

Eksekutif Perbadanan Kemajuan Pertanian Negeri Perak, Datuk Ahmad Rizal Abdul Rahman berkata, pelancaran Forest Colour merupakan kejayaan besar bagi Perak dan Malaysia amnya.

“Perak terkenal dengan kekayaan dan kepelbagaian sumber biologi hutan hujan tropika yang terpelihara dan banyak memberi manfaat kepada semua.

“Sudah sampai masanya untuk kita menceburkan diri dalam produk kosmetik yang berunsurkan herba. Kami taman sendiri produk herba ini sebagai salah satu projek untuk pembasmian kemiskinan. Bagi permulaan kami telah menanam tiga jenis herba iaitu pokok misai kucing, aloe vera dan serai wangi," katanya.

Menurutnya, produk-produk herba ini diusahakan di Perak Tengah bagi projek permohonan ibu tunggal dan juga program-program belia tani.

Katanya, dengan adanya pengusahaan ini akan dapat meningkatkan taraf kehidupan golongan tersebut.

Sementara itu, Ketua Eksekutif Forest Secret Malaysia, Intan Zawai Hyriatee berkata, rangkaian produk kecantikan ini diperakui selamat dan telah mendapat pensijilan halal dari Majlis Ulama Malaysia dan Indonesia.

“Forest Colour merupakan syarikat kosmetik pertama yang menawarkan rangkaian penuh alat solek berasaskan tumbuhan Lidah Buaya yang bertindak sebagai anti-penuaan secara semula jadi.

“Inilah pilihan wanita kontemporari masa kini yang mahukan penjagaan luaran yang inovatif, halal dan semula jadi.

"Forest Secret merupakan anak syarikat milik PKPNP sejak 2015. Ianya adalah pengeluar dan pengedar produk di bawah jenamanya di Indonesia di lebih 400 farmasi dan kedai runcit,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PASANGAN suami isteri dari Taman Indah, di sini, yang mengusahakan pembuatan kuih karipap pusing sejak 20 tahun lalu, menjadi sebutan ramai lantaran air tangan mereka turut terjual lebih 2,000 keping setiap hari.
  • DALAM tempoh kurang tiga tahun, usahawan hebat ini mampu membina empayar perniagaan sendiri menerusi jenama Penawar Zauq yang kini semakin mendapat tempat di kalangan masyarakat tempatan.
  • MINDSET changer. ECRL yang baru dilancar minggu lalu adalah antara projek utama dalam Revolusi Pembangunan Selatan-Selatan. Seperti OBOR - One Belt One Road, ia tetap diterajui China. Semua ini kesinambungan dan limpahan daripada Agenda Pembangunan China.
  • PERNIAGAAN berkonsep kios sering dilihat di pusat beli-belah dan kawasan tumpuan ramai seperti lapangan terbang dan hospital.
  • AKAR manis mempunyai khasiat yang tersendiri dan menjadi satu herba dalam Ayuverda untuk membuat serum kerana ia tidak berbahaya kepada kulit.