Haagen-Dazs merupakan jenama yang tidak asing lagi, terutamanya kepada penggemar aiskrim. Meskipun banyak jenama aiskrim di pasaran, kesedapan aiskrim ini tiada tandingan.

Tidak hairanlah, Haagen-Dazs dikatakan sebagai aiskrim terbaik dunia yang sangat diminati ramai.  

Bagaimanapun anda pastinya keliru dari mana datangnya nama Haagen-Dazs ini. Semestinya ia bukanlah nama seseorang daripada Denmark, meskipun bunyinya seakan-akan nama dari Scandinavian.

Ia sebenarnya datang dari dua pendatang Poland ke New York pada 1961, bernama Reuben dan Rose Mattus yang mengasaskan syarikat aiskrim terkemuka ini.

Segalanya bemula apabila Rose Mattus telah bertugas membantu askar Denmark ketika Perang Dunia Kedua dan timbulah nama itu.

Namun sebenarnya, tiada langsung nama Haagen ataupun Dazs di dalam kamus bahasa Danish, malahan tiada juga dalam bahasa Jerman, ia hanyalah perkataan gabungan dari Denmark, Jerman, Wales, Perancis, Belanda dan Sepanyol yang tiada memberi apa-apa makna.  

Apabila menamakan jenama pengguna, kadang kala sedikit fantasi menjual lebih baik daripada kebenaran. Banyak jenama global pada dekad yang lalu telah mengambil nama-nama samaran dan menikmati kejayaan besar menerusi paradigma ini.

Sejarah awal

Aiskrim terbaik di dunia bermula daripada wawasan Reuben Mattus. Beliau adalah seorang usahawan muda dengan hasrat mahukan kualiti dalam visinya untuk menghasilkan aiskrim yang terbaik dan paling tulen. Pengasas Haagen-Dazs ini dilahirkan di Poland pada 1912. Bapanya meninggal dunia semasa Perang Dunia Pertama dan ibunya, Lea telah berhijrah ke New York bersama dua anaknya pada 1921.

Mereka kemudianya menyertai perniagaan bapa saudara, yang mengusahakan perniagaan ais lemon Itali di Brooklyn.

Menjelang akhir tahun 1920-an, keluarga itu mula membuat ais pop, dan pada tahun 1929, bar ais krim yang dilitupi coklat dan sandwic di bawah nama Senator Frozen Products di Southern Boulevard di Bronx Selatan.

Rose Mattus atau nama asalnya, Rose Vasel dilahirkan pada 23 November 1916 dalam keluarga yang menjalankan perniagaan menjahit kostum untuk pelakon teater di Manchester.

Ibu bapanya berasal dari Poland dan berpindah ke New York pada 1912 ketika Rose berumur 5 tahun.

Kemudian, Ruben dan Rose berkahwin pada 1936. Semenjak itu, Rose mula terlibat dalam perniagaan keluarga Reuben iaitu dengan menjual aiskrim menggunakan kereta kuda tarik di Bronx.

Syarikat Senator Frozen Products ketika itu menguntungkan, tetapi pada tahun 1950-an, pengeluar aiskrim besar-besaran telah memulakan perang harga, yang membawa kepada keputusannya untuk membuat aiskrim jenis mewah.

Pada tahun 1961, Reuben Mattus memutuskan untuk membentuk sebuah syarikat baru yang khusus untuk menghasilkan superpremium aiskrim barunya dan ini disokong oleh isterinya, Rose.

Beliau menggelarkan jenama barunya, Haagen-Dazs, nama yang menyampaikan aura tradisi dunia lama dan kualiti premium.

Hasilkan tiga perisa utama

Di awal kemunculan, jenama ini mempunyai tiga perisa utama iaitu vanila, coklat dan kopi. Reuben dan Rose memulakan membuka kedai Haagen-Dazs pertama pada tahun 1976, di Bronkly, New York.

Reuben Mattus kemudian bersemangat menghabiskan enam tahun mencari strawberi manis dan penuh berperisa yang cukup untuk memenuhi standard yang sempurna bagi jenama berkualiti untuk aiskrim strawberi premium beliau.

Ia merupakan kejayaan segera dan menjadi sangat popular menyebabkan perkembangan pesat dalam masa yang singkat di seluruh negara.

Kemudiannya, dua usahawan ini meluaskan perniagaan ke seluruh Amerika Syarikat dan 54 negara lain di seluruh dunia secara francais.

Pada pertengahan 1980-an, rasa aisrkim Haagen-Dazs  telah diperkenalkan di peringkat antarabangsa.

Haagen-Dazs menciptakan kategori super-premium aiskrim, dan ia terus menarik perhatian pada tahun 1986, apabila diperkenalkan bar aiskrim, diikuti oleh Frozen Yogurt pada tahun 1991 dan pada tahun 1993.

Sorbet Haagen-Dazs terus berinovasi dan menetapkan standard untuk ais krim mewah dengan tambahan Haagen-Dazs Crispy Sandwich dan Dolce, sensasi tiga lapisan dengan rasa lazat.

Resipi aiskrim yang unik termasuk coklat gelap dari Belgium dan kacang vanili yang dipilih dari Madagascar, mewujudkan pengalaman rasa yang tersendiri.

Kini Haagen-Dazs telah mempelbagaikan produk aiskrimnya dengan menawarkannya dalam pelbagai bentuk yang lebih menarik seperti bar ais krim, kek ais krim, sorbet dan yogurt beku.

Syarikat yang mengendalikan produk Haagen Dazs di Amerika Syarikat berpusat di Oakland, California.

Strategi perniagaan

Mencari rahsia di sebalik keenakan aiskrim ini, ternyata Haagen-Dazs diperbuat menggunakan susu lemak dan bahan perasa semula jadi. Kemunculannya pada ketika itu menggunakan strategi perniagaan dengan beberapa jenama pesaing yang ada ketika itu.

Satu daripada strategi perniagaan Rose adalah dengan memasarkan Haagen-Dazs kepada pelajar. Slogan Haagen-Dazs ‘Made like no other’ bermaksud hanya menggunakan bahan-bahan terbaik.

Mereka sentiasa memastikan produk mereka sentiasa mengekalkan rasa mewah dan berkualiti tinggi yang berkaitan dengan jenama mereka dengan menggunakan bahan-bahan terbaik dan paling murni.

Ia memastikan bahawa krim segar digunakan untuk rasa krim kaya, skim segar, kuning telur segar dan sebagainya untuk menghasilkan aiskrim berkualiti tinggi.

Mereka mengiklankan bahawa ais krim mereka dengan memastikan aiskrim mereka sangat kaya dengan bahan-bahan terbaik dan paling murni kerana ia tidak mengandungi udara berlebihan.

Aiskrim Haagen-Dazs tidak seperti jenama lain, tidak ada warna buatan yang digunakan. Haagen-Dazs lebih suka menggunakan bahan semulajadi yang lebih baik dan memastikan bahawa sihat dan selamat digunakan oleh pelanggan.

Diambil alih

Pada tahun 1983, Reuben Mattus bersetuju untuk menjual syarikatnya, Haagen-Dazs kepada Syarikat Pillsbury, yang masih tetap komited kepada tradisi unggul kualiti aiskrim.

Pada tahun 1999, Pillsbury dan Nestlé menggabungkan operasi ais krim Amerika Syarikat dan Kanada mereka menjadi usahasama yang dikenali sebagai Rakan-rakan Ice Cream.

General Mills, pada gilirannya, membeli Pillsbury pada tahun 2001 dan berjaya menarik minatnya dalam usaha sama itu.

Pada tahun yang sama, Nestlé melaksanakan hak kontraknya untuk membeli kepentingan General Mills dalam Rakan-rakan Ice Cream, yang termasuk hak untuk lesen 99 tahun untuk jenama Häagen-Dazs.

Sejak itu, menurut lesen itu, anak syarikat Nestlé Dreyer telah menghasilkan dan memasarkaproduk Häagen-Dazs di Amerika Syarikat dan Kanada.

Hari ini, Haagen-Dazs adalah peneraju jenama antarabangsa, dengan jualan di lebih daripada 850 kedai di lebih daripada 50 buah negara.

Dikhaskan untuk mencipta pengalaman pencuci mulut mewah dan memenuhi segala keinginan baru yang luar biasa, Haagen-Dazs mencipta rasa baru yang menarik setiap tahun.

Pada 1994, pengasas jenama terkemuka Haagen-Dazs, Reuben Mattus meninggal dunia pada usianya 81 tahun akibat serangan jantung ketika sedang bercuti.  

Dan pada 28 November 2006,isteri kepada Reuben Mattus, Rose Mattus meninggal dunia pada usianya 90 tahun.