SIMPANG RENGGAM - “Saya hampir terkena tembakan rambang yang dilepaskan pengganas sewaktu menjalankan pemantauan di beberapa kawasan di Lahad Datu,” cerita Sarjan Abu Bakar Magio berkongsi pengalaman cemasnya ketika ditugaskan menjaga keamanan di Sabah.

Beliau yang merupakan anggota daripada Kem Pasukan Gerakan Am (PGA) Ulu Kinta, Perak adalah pasukan pertama dihantar ke Lahad Datu bagi menangani pencerobohan pengganas di situ.

Sepanjang bertugas Abu Bakar tidak dapat melupakan insiden dirinya hampir terkena tembakan rambang oleh pengganas yang menggelar diri Tentera Diraja Kesultanan Sulu.

“Bukan sekali tetapi lebih kurang tiga hingga empat tembakan hampir terkena kepala. Mujurlah kawasan di situ dikelilingi kelapa sawit, jadi peluru tersasar.

“Pengganas buat tembakan rambang khususnya di kawasan Kampung Tanduo yang menjadi kubu.

“Detik paling mencemaskan kami pada hari Jumaat 1 Mac pukul 10 pagi, apabila pengganas menaikkan bendera putih yang bermaksud mereka mengalah dan mahu berdamai.

“Malangnya anggapan itu tak betul malah anggota pula terkorban. Sebenarnya tujuan mereka naikkan bendera putih kerana mahu berperang dan mati syahid. Mereka ini banyak tipu muslihat,” katanya.

Menurutnya, sewaktu kejadian berbalas tembakan, dia bersama beberapa anggota di atas bukit ditugaskan menjadi pasukan pemerhati kira-kira tiga meter daripada kubu pengganas.

Pasukan pemerhati itu adalah barisan hadapan yang menjalankan tugas pemantauan di samping membantu melindungi pasukan gempur yang berada di bahagian bawah dan lebih dekat dengan pengganas.

“Namun, perlindungan yang diberi tidak mampu menyelamatkan anggota gempur di bahagian bawah hingga beberapa anggota terkorban.

“Tapi, semangat kami tidak pernah pudar malah bersemangat melawan pengganas di Lahad Datu.

“Saya bersama lima anggota dalam pasukan pemerhati pernah di kepung di kawasan ladang kelapa sawit tetapi kami dapat menyelamatkan diri ke tempat yang tidak boleh di jangka oleh pengganas.

“Hanya doa dan laungan kalimah Allahuakbar saja yang boleh menaikkan semangat kami untuk terus berhadapan dengan pengganas di Lahad Datu,” katanya yang diberi cuti sehingga 31 Mac ini.

Abu Bakar meluahkan rasa syukur dan mengakui redha sekiranya terkorban ketika bertugas mati dalam syahid.

“Perasaan takut itu sudah tiada. Masa itu niat hanya mahu mempertahankan dan menyelamatkan  Sabah daripada pengganas.

“Saya harap keadaan di sana akan cepat pulih. Saya mungkin akan dihantar ke Sabah semula selepas melapor diri pada Ahad ini di Kem PGA Ulu Kinta Perak,” katanya.

Abu Bakar berkongsi pengalaman pada majlis menyambut kepulangannya di Kampung Shaari, di sini, semalam.

Dia  sama sekali tidak menduga kepulangannya menziarahi ibunya, Sariam Rostam, 84, yang sakit di sambut meriah penduduk kampung.

Dia melahirkan rasa gembira dapat berjumpa isteri dan empat anaknya. Turut menyambut kepulangannya ialah Adun Machap, Datuk Abdul Hamid Abdul Rahman dan Adun Layang-Layang, Onn Mohd Yassin.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PARIT - Bukan sahaja berani menceroboh tanah kerajaan malahan lebih berani dengan menanam pokok ketum yang dipercayai boleh mendatangkan pulangan lumayan.
  • BESTARI JAYA - Kebakaran seluas 120 hektar di Kompartment 100, 101 dan 102 Hutan Simpan Gambut Bestari Jaya, di sini berulang dipercayai diceroboh individu untuk tujuan memancing.
  • KLANG - Padah sekumpulan nelayan warga Indonesia apabila ditahan selepas selepas menceroboh perairan negara ditahan kira-kira 29.3 batu nautika dari perairan Tanjung Karang, semalam.
  • MARANG - Nelayan Marang mendakwa aktiviti pencerobohan bot pukat tunda dari negara jiran dan dari luar negeri ini yang semakin berleluasa terutama di Pantai Merchang dan kini semakin menjadi-jadi.
  • JOHOR BAHRU - Seorang lelaki warga Singapura yang bersembunyi selama enam jam di dalam tandas wanita sebuah pusat membelah belah disyaki untuk merakam pergerakan penggunanya berjaya dicekup apabila kelakuan kejinya itu disedari.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.