CAJ tambahan satu peratus pada bil elektrik Tenaga Nasional Bhd hanya dikenakan kepada 25 peratus pengguna domestik sebagai sumbangan kepada Tabung Tenaga Boleh Diperbaharui (RE) untuk melaksanakan Tarif Galakan (FiT) yang berkuat kuasa sejak 1 Disember 2011.

Ketua Pegawai Eksekutif Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (Seda), Badriyah Abdul Malek berkata, caj tambahan satu peratus itu hanya akan dikenakan kepada pengguna dengan jumlah bil elektrik RM77 ke atas atau penggunaan lebih 300kWh sebulan.

“Sehingga awal tahun ini, Seda telah mengutip RM321.46 juta untuk tujuan membiayai projek-projek tenaga boleh diperbaharui.

“Seda juga telah membayar RM18.7 juta bagi menampung projek yang sedang berjalan,” katanya dalam sidang media di Putrajaya, kelmarin.

Menurutnya, secara keseluruhan, Seda akan membelanjakan RM4 bilion untuk membiayai kos projek-projek tenaga boleh diperbaharui di seluruh negara termasuk Sabah yang akan dilaksanakan suku pertama tahun depan.

"Tenaga boleh diperbaharui penting bagi menukar sumber tenaga negara daripada bahan api fosil yang telah dikenal pasti penyumbang besar kepada pemanasan global dunia kepada solar fotovoltik, biomass, biogas dan hidro kecil," katanya.

Badriyah berkata, penjelasan berhubung caj tambahan itu perlu dilakukan selepas isu itu hangat diperkatakan di laman sosial.

Menurutnya, pengguna yang terlibat dengan caj tambahan itu turut berpeluang menyertai Program Rumah Solar Atas Bumbung yang dilancarkan Seda sejak September tahun lalu.

“Sehingga kini kami telah meluluskan 1,000 permohonan daripada pengguna sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang dan Perak untuk program itu,” katanya.

 
Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • TERKENAL sebagai peneraju pasar raya mini berkonsepkan halal (halal mart), jenama Az-Zain terus kukuh dalam pasaran sehingga hari ini.
  • INDUSTRI telekung negara berkembang maju apabila pengusaha tempatan lebih kreatif dan berdaya maju untuk menampilkan kelainan pada rekaan dengan menggunakan pelbagai jenis fabrik dan material yang mampu memenuhi cita rasa masyarakat tempatan dan antarabangsa.
  • SELEPAS kejayaan penganjuran Nafas Agro Youth Camp pada Maha 2016, Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) membawakan program Nafas Agro Youth Camp 2.0 sempena Hari Peladang Penternak dan Nelayan (HPPNK) yang akan berlangsung di Maeps, Serdang bermula 28 September hingga 1 Oktober ini.
  • TCRS Restaurants Sdn Bhd (TCRS Restaurants), pengendali rangkaian restoran makanan Korea, DubuYo menyasarkan untuk membuka 10 cawangan baharu menjelang akhir tahun hadapan.
  • JENAMA coklat terkemuka di Malaysia, KitKat menerusi kedai KitKat Chocolatory pertama di Asia Tenggara, menyambut ulang tahun pertama dengan hasrat memberikan lebih pengalaman kepada pelanggannya.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.