CAJ tambahan satu peratus pada bil elektrik Tenaga Nasional Bhd hanya dikenakan kepada 25 peratus pengguna domestik sebagai sumbangan kepada Tabung Tenaga Boleh Diperbaharui (RE) untuk melaksanakan Tarif Galakan (FiT) yang berkuat kuasa sejak 1 Disember 2011.

Ketua Pegawai Eksekutif Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (Seda), Badriyah Abdul Malek berkata, caj tambahan satu peratus itu hanya akan dikenakan kepada pengguna dengan jumlah bil elektrik RM77 ke atas atau penggunaan lebih 300kWh sebulan.

“Sehingga awal tahun ini, Seda telah mengutip RM321.46 juta untuk tujuan membiayai projek-projek tenaga boleh diperbaharui.

“Seda juga telah membayar RM18.7 juta bagi menampung projek yang sedang berjalan,” katanya dalam sidang media di Putrajaya, kelmarin.

Menurutnya, secara keseluruhan, Seda akan membelanjakan RM4 bilion untuk membiayai kos projek-projek tenaga boleh diperbaharui di seluruh negara termasuk Sabah yang akan dilaksanakan suku pertama tahun depan.

"Tenaga boleh diperbaharui penting bagi menukar sumber tenaga negara daripada bahan api fosil yang telah dikenal pasti penyumbang besar kepada pemanasan global dunia kepada solar fotovoltik, biomass, biogas dan hidro kecil," katanya.

Badriyah berkata, penjelasan berhubung caj tambahan itu perlu dilakukan selepas isu itu hangat diperkatakan di laman sosial.

Menurutnya, pengguna yang terlibat dengan caj tambahan itu turut berpeluang menyertai Program Rumah Solar Atas Bumbung yang dilancarkan Seda sejak September tahun lalu.

“Sehingga kini kami telah meluluskan 1,000 permohonan daripada pengguna sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang dan Perak untuk program itu,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SEKIRANYA anda kerap berada di dalam situasi sukar mencari ruang solat, anda perlu memiliki The Pocket Sejadah.
  • BAGI peminat jam tangan pintar, koleksi baharu TAG Heuer, Connected Modular 45 Full Diamond, pastinya mencuri tumpuan. Sementelah ia muncul sebagai jam tangan pintar yang paling mahal di dunia dengan harganya RM778,000.
  • BAGI yang memiliki tanah sendiri, sudah tentu mereka mengimpikan rumah cantik dan memenuhi selera masing-masing mengikut bajet.
  • SAHABAT saya, Ahli Parlimen Sungai Besar, YB Budiman Mohd Zohdi sedang membaca buku Profesor Dr Rhenald Kasali. Ada puluhan buku yang dihasilkan Guru Besar (Dekan) Fakultas Ekonomi Universitas Indonesia ini.
  • SEJARAH baharu dilakar apabila dua perniagaan besar milik keluarga berlainan bangsa, Kumpulan Mofaz Sdn Bhd (Kumpulan Mofaz), syarikat Bumiputera dan YCM Construction Sdn Bhd (YCM), syarikat Cina bergabung dalam industri pembinaan serta hartanah.