SENTIASA
BERHUBUNG
BEKAS Menteri Kewangan Greece, Yanis Varoufakis dalam satu temu bual akhbar baru-baru ini mengkritik dan menggelar Kesatuan Eropah (EU) sebagai pembuli.
KOTA TINGGI - Madrasah Tahfiz Al-Jauhar (MTAJ) tempat belajar Allahyarham Mohamad Thaqif Amin Mohd Gaddafi hari ini pertama kalinya tampil dalam satu kenyataan sekali gus merungkai segala pertanyaan orang ramai ekoran kejadian yang berlaku.
ALOR SETAR - Pihak Panitia Muktamar Tahunan Pas ke-63 melahirkan rasa simpati ke atas mangsa-mangsa bencana ribut yang berlaku di Kompleks Pas Kedah, semalam.
PERSATUAN Bola Sepak Selangor (FAS) mahu Kerajaan Selangor mengembalikan semula tanah bangunan Akademi bola Sepak di Puncak Alam yang sepatutnya menjadi milik badan induk bola sepak negeri itu.
KEJADIAN tidak disangka-sangka, angin ribut yang melanda Kedah dan turut melintasi Batu 9, di mana kawasan Muktamar Pas sedang berlangsung sehingga ada kerosakan dan kecederaan, sangat mengejutkan kita semua.
ALOR SETAR - Muktamar Pas yang berlangsung di Kompleks Pas Kedah, di sini, gempar apabila dilanda kejadian ribut kira-kira jam 7 malam tadi.
CHICAGO - AMERIKA SYARIKAT. Tiga banduan yang sedang menjalani hukuman di penjara yang memiliki keselamatan tinggi di Chicago mungkin menghadapi tuduhan cubaan membunuh selepas menyerang dua pegawai penjara.
SEBERANG JAYA - PKR yakin Pas akan memuktamadkan keputusan mengenai isu tahaluf siyasi dengan semangat untuk mengukuhkan gabungan pakatan.
KOTA BHARU - Tindakan pendatang asing tanpa izin (Pati) melarikan diri dan menyorok di bawah rumah kongsi bagi mengelak ditangkap pegawai imigresen di sini berjaya dikesan dalam serbuan di dua lokasi berasingan di rumah kongsi di Gual Periok, Pasir Mas, malam tadi.
TENNESSEE - AMERIKA SYARIKAT. Seorang guru, Tad Cummins yang dituduh 'menculik' pelajarnya berusia 15 tahun, mengaku kepada isterinya bahawa dia mengadakan hubungan seks dengan gadis tersebut.
5
Pilihan Editor
     
 
MANILA - FILIPINA. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berharap dengan tindakan Presiden Filipina, Rodrigo Duterte yang lebih agresif terhadap pelampau seperti Abu Sayyaf, rantau Filipina selatan akan bertambah lebih baik keselamatannya.
MANILA - FILIPINA. Malaysia, Indonesia dan juga Thailand akan terlibat dalam usaha untuk memerangi ancaman terkini terhadap industri kelapa sawit susulan Parlimen Eropah telah mengaitkannya dengan penebangan hutan.
SEBERANG JAYA - PKR Pulau Pinang bersedia menghadapi sebarang kemungkinan sekiranya Pas membuat keputusan memutuskan tahaluf siyasi dengan parti itu.
 • Penerangan
 • Muktamar Pas
 • Daftar
 • Lancar
 • Muktamar Pas
 • Pameran
 • Cari Mangsa
 • Rehat
 • Periksa Barisan
 • Demostrasi
 • Cedera
 • Percubaan
 • Reaksi
 • Asakan
 • Latihan
KUALA LUMPUR - Orang ramai diminta menghentikan penyebaran dan menularkan pelbagai bentuk berita mengenai pelajar tahfiz di Kota Tinggi, Johor Allahyarham Mohamad Thaqif Amin Mohd Gaddafi serta merta kerana kes pelajar itu masih dalam siasatan.
MANILA - FILIPINA. China boleh memainkan peranan yang lebih besar dalam megendurkan ketegangan yang sedang memuncak di Semenanjung Korea, yang menjadi tumpuan besar di wilayah ini sekarang, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
SATU ketika dulu, skala seni penyanyi dan pelakon Elly Mazlein diakui punya pasang surutnya dalam industri hiburan tempatan.
MALAYSIA gagal memanfaatkan kelebihan beraksi di laman sendiri apabila sekadar seri 1-1 menentang Jepun pada aksi pertama Kejohanan Hoki Piala Sultan Azlan Shah ke-26, malam tadi.
SIAPA sangka, bermula sekadar suka-suka, Izzati Qistina Rohaizad, 18, kini mula berkecimpung secara serius dalam bidang perniagaan.
"DIA Inggeris nak jadi Melayu; dia juga Melayu nak jadi Inggeris.” Itulah kata-kata sindiran di kalangan Inggeris yang ditujukan kepada Hugh Clifford sebelum beliau ditukarkan dari Tanah Melayu pada 1904. Frank Swettenham pula mengatakan bahawa orang Melayu boleh diyakini; amanah menjalankan tugas; tertib dan berbudi bahasa; melainkan mereka boleh mengamuk jika maruah mereka tercemar. Katanya, hanya Melayu yang boleh mengamuk, dipanggil ‘run amok’ dalam bahasa Inggeris.
BERMULA dengan zaman pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi lagi saya sudah berasa kurang selesa dengan perubahan kaedah perancangan dan pelaksanaan ekonomi negara.
PADA 15 April lepas, Kongres Kebudayaan telah diadakan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dengan jayanya. Agak banyak perkara yang dibincangkan, dan kesemuanya adalah untuk menuju ke arah kegemilangan Malaysia dari sudut kebudayaan.
KOTA BHARU - Tindakan Pendatang Asing Tanpa Izin (Pati) melarikan diri dan menyorok di bawah rumah kongsi bagi mengelak ditangkap pegawai imigresen di sini berjaya dikesan dalam serbuan di dua lokasi berasingan di rumah kongsi di Gual Periok, Pasir Mas semalam.
KUALA TERENGGANU - Mana-mana ahli politik yang berminat menjadi ‘Ahok Malaysia’ perlu mengambil pengajaran terhadap perkembangan politik yang berlaku di negara jiran, baru-baru ini.
KUANTAN - Aspek keselamatan perlu menjadi keutamaan di pusat dan sekolah tahfiz untuk mengelakkan insiden tidak diingini.
BANDARAYA MELAKA - Kerajaan negeri menyasarkan untuk membina serta memperbaiki sejumlah 47,000 unit rumah untuk isi rumah miskin dalam tempoh Rancangan Malaysia ke-11 sehingga 2020.
BATU GAJAH - Kesatuan Pekerja-pekerja Keretapi Tanah Melayu Berhad (KPPKTMB) Malaysia membantah sekeras-kerasnya cadangan mewujudkan Perjanjian Akses Rangkaian Kereta api (RNAA) yang dipercayai akan menjejaskan pendapatan KTMB serta memberi implikasi besar kepada pekerja.
SHAH ALAM - Golongan belia diingatkan agar melaksanakan perubahan agenda daripada bersifat lokaliti dan selesa kepada generasi yang berdaya saing serta mampu seiring dengan globalisasi dalam menghadapi gagasan Transformasi Nasional 2050 (TN50).
KANGAR - Umat Islam perlu menghargai khazanah dan mengambil manfaat daripada khazanah yang ditinggalkan golongan imam mujtahid. Demikian ucapan Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin kepada Sinar Harian dalam Perkampungan Sunnah kali keempat yang bermula sejak 28 April hingga hari ini di Masjid Alwi.
JOHOR BAHRU - Pementasan adaptasi novel literasi Bahasa Inggeris pelajar tingkatan lima menjadi pembuka tirai Pentas Teater Karya Johor 2017 yang memulakan saingannya, semalam.
SIPITANG - Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman mahu rakyat Sabah terus pertahankan perpaduan, keharmonian dan persefahaman antara kaum yang diwarisi sejak turun temurun demi memastikan kestabilan dan kemakmuran negeri berkekalan.
Bancian Sinar

Apakah yang anda akan lakukan apabila menerima sesuatu berita dalam bentuk teks atau video?

Lihat Keputusan

Apakah yang anda biasa lakukan apabila mendapati viral yang anda sebarkan itu tidak betul?

Lihat Keputusan

Bilakah kali terakhir anda menerima sesebuah viral palsu?

Lihat Keputusan

DIALOG HARI INI
Lagi Kerjaya >>