SENTIASA
BERHUBUNG
VALLETTA - MALTA . Tiga pegawai Kementerian Pertahanan Perancis dan dua kontraktor persendirian warga Perancis maut selepas pesawat yang dinaiki terhempas, pagi tadi.
KUALA LUMPUR - Pembentangan Bajet 2017 oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak pada 21 Oktober lalu di dakwa tidak memberi penumpuan kerana agenda membanteras rasuah.
KUALA ROMPIN - Konvoi Bersih 5 dalam misi mengedarkan risalah dan memberi penerangan berkaitan gerakan itu dihalang oleh sekumpulan penduduk yang menanti di Leban Chondong, hari ini.
KUALA LUMPUR - Pembangkang didakwa sengaja mahu 'membunuh' sistem pendidikan kanak-kanak apabila berterusan memfitnah program Permata Negara (Permata).
KEWUJUDAN kereta sapu moden seperti Uber dan GrabCar memberi kesan buruk khususnya buat syarikat teksi.
KOTA KINABALU - Seorang lagi jurutera daerah sebuah jabatan kerajaan di Sabah ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membantu siasatan berhubung dakwaan penyelewengan dana projek infrastruktur asas bernilai RM3.3 bilion.
KUALA LUMPUR - Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dicabar mengemukakan bukti berhubung dakwaannya bahawa pencemaran Sungai Semenyih sehingga menyebabkan Loji Rawatan Air (LRA) Semenyih ditutup kerana disabotaj BN.
KUALA LUMPUR - Kerajaan tidak boleh menyenaraihitamkan mana-mana syarikat yang dikaitkan dengan parti politik tertentu secara sesuka hati berikutan negara ini mempunyai undang-undang.
KEWUJUDAN kereta sapu moden, Uber dan GrabCar ternyata mewujudkan rasa kurang senang dalam kalangan pemandu teksi.
KUALA LUMPUR - "Kami diselar keluar (Dewan Rakyat) tetapi hari ini, Menteri Kewangan tidak hadir pun dengar hujah balas kami."
5
Pilihan Editor
     
 
KUALA TERENGGANU - Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu menubuhkan jawatankuasa siasatan dalaman bagi menyiasat punca sebenar kejadian belon meletup pada majlis anjuran jabatan itu, baru-baru ini.
KUALA LUMPUR - Eksport papan lapis Malaysia ke Jepun dijangka meningkat selepas negara berkenaan bersetuju mengurangkan kadar cukai import bagi produk itu, khusus kepada Malaysia, mengikut Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP).
KUALA LUMPUR - Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata beliau mengetahui lebih awal plot pembangkang untuk keluar Dewan Rakyat pada pembentangan Bajet 2017, Jumaat lalu.
MARAN - Seorang maut manakala dua cedera apabila kenderaan mereka terputus dua akibat terbabas dalam satu kemalangan di Jalan Besar Jengka 10, Bandar Jengka di sini, jam 1 pagi tadi.
ISLAMABAD - PAKISTAN. Seorang penjual teh yang menjadi sensasi media sosial dek kerana ketampanannya dilaporkan menolak tawaran berlakon baru-baru ini.
DIJEMPUT untuk mengadakan konsert 3 Kejora Bersatu pada awal Oktober lalu ibarat memberi ruang buat salah seorang anggota Brothers, Yasin Sulaiman untuk lebih fokus dan komited dalam dunia seni tempatan.
KEJAYAAN beregu utama lelaki negara, Goh V Shem-Tan Wee Kiong menjuarai Kejohanan Siri Super Premier Terbuka Denmark semalam merupakan titik permulaan untuk mereka meneruskan kecemerlangan.
TELEKOM Malaysia Bhd (TM) akan meningkatkan kelajuan jalur lebarnya di seluruh negara mulai tahun depan melalui Pelan Penambahbaikan Jalur Lebar untuk 2017 tanpa menaikkan harga pakej.
PADA 12 Oktober 2016, Human Rights Watch (HRW) mengumumkan laporan 2016, “Budaya Takut yang Makin Mendalam: Menjenayahkan Kebebasan Bersuara Secara Aman di Malaysia”.
KERETA kelihatan berasak-asak di mana-mana saja di Malaysia. Disebabkan banyaknya kereta di jalan, saya sering mengambil masa antara 40 minit hingga sejam untuk tiba dari tengah kota Kuala Lumpur (KL) ke tempat tinggal saya kini, Kota Damansara.
KALAU kita percaya bahawa Indeks Harga Pengguna (CPI) dikeluarkan Jabatan Perangkaan Malaysia adalah kayu ukur yang tepat bagi inflasi, kita sepatutnya tidak mengalami sebarang masalah.
GUA MUSANG - Seekor ular sawa batik seberat 100 kilogram berjaya ditangkap setelah ditemui kekenyangan di ladang sawit di Kampung Meranto, di sini.
SETIU - Biarpun sudah lebih kurang 20 tahun berniaga cempedak, namun ketibaan musim buah tersebut atau nama saintifiknya ‘artocarpus integer’ setiap tahun tetap dinanti-nantikan penuh keterujaan bagi sepasang suami isteri peniaga di Kampung Sungai Lerek, di sini.
PELANGAI - Kira-kira 100 penduduk daripada lima kampung di bawah Mukim Pelangai di sini, membantah permohonan kegiatan pembalakan di Hutan Sungai Gapoi yang didakwa bakal menjejaskan sumber tadahan air penduduk yang bergantung sepenuhnya di sungai dan loji Sungai Gapoi.
MELAKA - Kerajaan negeri hari ini membentangkan Bajet Negeri Melaka 2017 berjumlah RM348.78 juta dengan hasil negeri dianggarkan RM349 juta sekali gus mencatat bajet lebihan 13 tahun berturut-turut.
KAMPUNG GAJAH - Seorang warga emas terharu apabila bahagian bumbung rumahnya yang rosak diperbaiki hasil gotong-royong pasukan Rela Daerah Perak Tengah, kelmarin.
SUBANG JAYA - Kerja-kerja pembersihan sistem saliran yang tercemar akibat sisa buangan kilang haram di Kampung Bukit Lanchong di sini sudah dilaksanakan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ).
BALING - Penduduk Kampung Lalang di sini membantah pencerobohan bagi pembinaan sebuah dewan di atas tapak permainan kanak-kanak.
PENGGEMAR masakan Thailand kini tidak perlu pergi jauh apabila sebuah restoran di Kampung Johor Lama menampilkan masakan ala Thailand asli yang pasti menjanjikan kepuasan.
KOTA KINABALU - Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman menasihatkan kepimpinan Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Malaysia Sabah (MPPUMS) agar sentiasa menyeimbangkan kepentingan antara kecemerlangan kepimpinan dan akademik sepanjang mereka berada di menara gading.
DIALOG HARI INI
Lagi Kerjaya >>