SENTIASA
BERHUBUNG
Ia bermula dengan sebuah video lagu ‘Hang Pi Mana’ (kumpulan Khalifah) yang dinyanyikannya bersama seorang rakan secara suka-suka yang dimuat naik ke laman sosial Facebook, dan kemudian menjadi tular sekelip mata, Disember tahun lalu.
SHAH ALAM - Perkhidmatan membaca buku secara online yang dilancarkan Perpustakaan Negara disifatkan hanya memberi kebaikan kepada kelompok pembaca tanpa memikirkan periuk nasi pengkarya.
CHONGQING - CHINA. Sebuah syarikat di China mengarahkan setiap pekerjanya berjalan 10,000 langkah setiap hari untuk membantu meningkatkan kesihatan dan kecerdasan mereka dan akan mengenakan hukuman kepada sesiapa yang gagal mencapai target ditetapkan.
SHAH ALAM - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan seorang penolong jurutera kanan awam yang disyaki menyalahgunakan kuasa dan meminta rasuah di kediamannya di Kampung Sungai Daun di Sik, Kedah.
KOTA BHARU - Naib Presiden Pas, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah akui parti itu mengadakan perbincangan untuk membentuk kerjasama politik dengan Bersatu.
KUALA LUMPUR - Pengerusi Felda, Tan Sri Shahrir Abdul Samad berkata, tiada keperluan untuknya membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkenaan ketirisan dalam syarikat berkaitan kerajaan itu.
SHAH ALAM - Pertubuhan Martabat Jalinan Muhibbah Malaysia (MJMM) memohon Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, menarik balik cadangan beliau untuk melarang motosikal berkapasiti enjin kecil atau 'kapcai' memasuki Kuala Lumpur.
GUANGXI - CHINA. Rakaman yang menunjukkan seorang warga emas 92 tahun dikurung bertahun-tahun oleh anaknya di dalam kandang babi mengundang kecaman netizen selepas perbuatan itu mula tular.
KUALA LUMPUR - Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini berkata laporan media mengenai 'penyeluk saku secara digital (pencopet elektronik) ke atas individu yang memiliki kad tanpa sentuhan, adalah tidak benar.
SHAH ALAM - Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu),Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta Kerajaan Johor menjelaskan tentang dasar penjualan tanah di negeri itu kepada pelabur asing.
5
Pilihan Editor
     
 
SHAH ALAM - Pengerusi Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin membidas Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Aziz Kaprawi yang mempersoalkan kesetiaannya terhadap Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dalam isu Forest City.
KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengajak orang ramai memberikan pandangan dan pendapat mereka terhadap gagasan Transformasi Nasional 2050 (TN50).
SHAH ALAM - Tindakan Pas yang memilih untuk tidak menghadiri majlis pelancaran parti Bersatu Ahah lalu, dianggap tidak gentleman.
 • Sumbangan
 • Rampasan
 • Mengemas Bendera
 • Poskad
 • Smiles 4 Cakne
 • Penunjuk Perasaan
 • Jerebu
 • Susun
 • Periksa
 • Main Buaian
 • Rai Kejayaan
 • Kawal Bola
 • Jaring Gol
 • Aksi Bertenaga
 • Rai Bersama
PUTRAJAYA - Datuk Seri Anwar Ibrahim dan keluarganya dibenarkan oleh Mahkamah Rayuan hari ini untuk merujuk persoalan undang-undang ke Mahkamah Persekutuan bagi menentukan sama ada proses membuat keputusan oleh Lembaga Pengampunan berhubung pengampunan diraja boleh dicabar di mahkamah.
LONDON - ENGLAND. Pertubuhan hak asasi manusia, Amnesty International memberi amaran undang-undang baharu antikeganasan di Eropah didakwa mendiskriminasikan orang Islam dan golongan pelarian di rantau terbabit.
PROFIL seni figura bernama Fauziah Datuk Ahmad Daud, 54, begitu panjang untuk diceritakan satu persatu. Deretan drama, filem dan anugerah yang diterimanya menjadikan insan seni yang satu ini berada di dalam kelas tersendiri dalam radar hiburan Malaysia.
KURANG 48 jam sepak mula musim 2017, kelab Johor Darul Ta'zim (JDT) mengumumkan pelantikan jurulatih baharu untuk mengemudi pasukan itu.
SETELAH tiga tahun berada di pasaran, produk kecantikan Magic Skincare kini berjaya menembusi pasaran luar seperti Arab Saudi, Dubai, Singapura, Brunei dan Indonesia.
NAMPAKNYA kita hendak memerangi rasuah habis-habisan, syabas! Kalau melihat reaksi dan gelagat sehari dua ini, macam tidak ada siapa akan terlepas sekiranya terlibat dengan amalan busuk itu.
SAYA cukup terkejut apabila seorang kawan menunjukkan satu video daripada YouTube memaparkan kegiatan seni masyarakat Barat yang berkonsepkan Open Opera.
DASAR negara mampu berubah. Sekiranya mandat dipegang oleh kerajaan prihatin, maka keutamaannya mengurangkan jurang miskin kaya; mengawal inflasi yang menekan ekonomi rakyat; melawan gejala rasuah dan salah guna kuasa - dan menjaga kebajikan rakyat menerusi pentadbiran yang anti ketirisan, pro kesihatan dan pendidikan. Sekiranya negara dipegang​perompak; makanya dasar tentu akan pro inflasi, rasuah berleluasa dan sekiranya dana negara berkurangan - pendidikan dan kesihatan yang dimangsakan terlebih dahulu.
PASIR MAS - Biarpun cacat anggota badan, seorang lelaki kurang upaya (OKU) tetap bersemangat menghulurkan bakti membantu masyarakat setempat.
KUALA TERENGGANU - Orang ramai tidak perlu panik dengan kehadiran ratusan ribu cacing di Sekolah Kebangsaan Kuala Ping, Hulu Terengganu kerana ia tidak mendatangkan bahaya kepada manusia, kata seorang saintis.
TEMERLOH - Pelbagai kaedah digunakan oleh pekebun kecil untuk mendapatkan hasil yang banyak ketika harga getah beku naik melebihi RM4 sekilogram minggu ini, malah ada antaranya sanggup kerja lebih masa, menoreh pada waktu malam dan tidak kurang juga menoreh pokok getah tua.
MELAKA TENGAH - Pasangan suami isteri merayu bantuan orang ramai untuk mencari waris anak angkat lelakinya yang dipelihara sejak lebih dua tahun lalu bagi tujuan proses mendapatkan dokumentasi di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).
LUMUT - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim) Daerah Maritim 3 Lumut menahan sebuah kapal korek dan kapal pengangkut pasir berhampiran Pulau Pangkor pada Ahad lalu.
SABAK BERNAM - Isteri pertama Adun Sungai Air Tawar terpaksa menangguhkan hasrat mengerjakan umrah pada Februari depan kerana masih dalam tempoh idah selepas suaminya, Allahyarham Kamarol Zaki Abdul Malik meninggal dunia kelmarin.
KUALA NERANG - Sepasang suami isteri dari Kampung Kuala Tekai, Mukim Pedu merayu sumbangan daripada orang ramai untuk membiayai pembedahan anak mereka.
MUAR - “Meskipun suami sudah semakin berumur dan kudratnya juga mulai lemah, namun tiada cara lain untuk membawa anak kami, Halim membuat rawatan setiap kali turun dari kereta melainkan dengan mengendongnya,” luah Normah Abas, 62, ibu kepada remaja yang disahkan menghidap cerebral palsy sejak lahir.
KOTA KINABALU - Tiga kampung di Kota Marudu, kira-kira 131 kilometer dari sini, dinaiki air berikutan hujan berterusan sejak tengah malam tadi, kata Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Sabah Kolonel Muliadi Al-Hamdi Ladin.
Bancian Sinar

Cadangan motosikal ‘kapcai’ dilarang memasuki Kuala Lumpur bagi mengurangkan kadar pelepasan karbon?

Lihat Keputusan

Adakah larangan 'kapcai' memasuki Kuala Lumpur mampu mengurangkan kesesakan lalu lintas?

Lihat Keputusan

DIALOG HARI INI
Lagi Kerjaya >>